Kaupparekisteriä kehitetään vastaamaan uusia tarpeita

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä on arvioinut kaupparekisteriä ja tehnyt ehdotuksen sen kehittämisestä, kertoo Patentti- ja rekisterihallitus.

Kaupparekisteriä kehitetään vastaamaan uusia tarpeita


Kaupparekisterin tehtävä on tarjota luotettavaa yritystietoa viranomaisten, elinkeinoelämän ja kansalaisten käyttöön. Vaikka perustehtävä on sama, toimintaympäristö on muuttunut oleellisesti. Tulevien muutosten myötä kaupparekisterin tavoite on vastata uusiin tarpeisiin koskien yritystietojen käytettävyyttä.

Tieto kysytään yritysasiakkaalta vain kerran

Työryhmän ehdotus on, että PRH tarjoaisi muille viranomaisille kaupparekisteriotteen mukaiset tiedot sekä tilinpäätöstiedot maksutta sähköisen rajapinnan tai tietopalvelun kautta. Yritysten ei tarvitsisi tällöin toimittaa niitä erikseen eri viranomaisille. Menetelmä tukisi julkishallinnon sitoutumista periaatteeseen, että tieto kysytään asiakkaalta vain kerran.

Sähköiset palvelut

Työryhmän ehdotuksessa ilmoitukset tehtäisiin pelkästään sähköisiä kanavia käyttäen. Käytännössä suuressa osassa ilmoituksia siirryttäisiin automaattirekisteröintiin, joissa tiedot menevät rekisteriin ilman liitteitä ja viranomaisen tekemiä tarkastuksia. Rekisteritietojen ajantasaisuus varmistettaisiin yrityksen vastuuhenkilön kautta, lähettämällä tiedot, jotka vastuuhenkilö voi joko varmistaa tai korjata oikeiksi. Tietojen tarkistussykli olisi vähintään viisi vuotta. Työryhmä uskoo myös, että siirtymällä täysin sähköisiin palveluihin ja varmistamalla aina tietoja muokkaavien henkilöiden oikeudet mahdollisuudet väärinkäytöksiin vähenevät.

Kaupparekisterin rahoitus

Osa työryhmän tehtävänantoa oli arvioida kaupparekisterin rahoitusta yleisellä tasolla. Tietopalveluiden ja ilmoitusten maksuttomuutta halutaan lisätä. Rahoituksen turvaamiseksi työryhmä ehdottaa vuosimaksujen käyttöönottoa, jos muita maksuja alennettaisiin.

Työryhmän esitys

Työryhmän esitys kokonaisuudessaan yrittää vastata muuttuneen toimintaympäristön vaatimuksiin. Tarkoituksena on luoda väylä päästä yritystietoihin käsiksi nopeasti, sujuvasti ja luotettavasti. Tällöin uusi malli toimisi verkkokauppaperiaatteella sähköisen tietopalvelun välityksellä.

Työryhmän kehitysehdotuksen myötä kesällä 2017 kuullaan eri sidosryhmien ehdotuksia. Tämän jälkeen työryhmän muistiosta ja saadun palautteen perusteella, valmistellaan hallituksen esitys, josta järjestetään erillinen lausuntokierros. Muutokset lainsäädäntöön ovat mahdollisia aikaisintaan vuoden 2019 alusta alkaen.

Lue lisää PRH:n sivuilta.

Opinahjon verkkokoulutusten avulla ylläpidät ammattitaitoasi helposti

Opinahjo on erikoistunut kouluttamaan talous- ja palkkahallinnon ammattilaisia. Akatemiamme koostuu 150:stä eri koulutuksesta yli 50:ltä eri kouluttajalta. Järjestämme maksuttomia teemakokonaisuuksia, joiden avulla pääset tutustumaan Opinahjon kattavaan tarjontaan mm. artikkeleiden ja asiantuntijapuheenvuorojen kautta.

Tutustu ja ilmoittaudu mukaan!

Kohti sähköistä talous- ja palkkahallintoa

Opinahjo tekee yhteistyötä Accountor-konserniin kuuluvien ohjelmistotoimittajien, Procountorin ja Tikonin, kanssa. Yhtiöt kehittävät ja tarjoavat edistyksellisiä talous- ja palkkahallinnon ratkaisuja yrityksille, yhteisöille ja tilitoimistoille. Jos haluat sähköistää ja automatisoida talouden hoitoa ja palkanlaskentaa tuhansien asiakkaiden käytössä koetelluilla työvälineillä ja pilvipalveluilla, lue lisää osoitteista http://www.procountor.com ja http://www.tikon.fi.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Facebooktwitterlinkedinmail