Huolehdi hyvinvoinnistasi kesällä – lomalla ja töissä

Työterveyslaitoksen vinkit onnistuneeseen lomaan ja kesäajan työntekoon.

Huolehdi hyvinvoinnistasi kesällä – lomalla ja töissä


Kesä on otollista aikaa arvioida omia elintapoja ja huolehtia hyvinvoinnista, olitpa töissä tai lomalla, muistuttaa Työterveyslaitos tiedotteessaan.

Työterveyslaitoksen Avaimet onnistuneeseen kesälomaan –sivulla on vinkkejä, jotka kannattaa huomioida ennen lomalle jäämistä, loman aikana ja lomalta takaisin työhön palattaessa, jotta palautuminen sujuu mahdollisimman hyvin.

Moni myös työskentelee kesällä, jolloin lämpötila saattaa nousta hellelukemiin. Kuumassa työskentelyssä on syytä huolehtia elimistön neste- ja suolatasapainosta, palautumisesta ja levosta. Kuumuuden haittoja torjutaan myös suojavaatetuksella ja teknisillä keinoilla. Tutustu tarkemmin aiheeseen Työterveyslaitoksen Kuuman haittojen hallinta -sivulla.

Työtilanteesta riippumatta kesällä riittää valoa ja muita vireyttä edistäviä tekijöitä, joiden myötävaikutuksella on normaalia helpompi arvioida elämäntapojaan ja omaa jaksamistaan ja palautumistaan. Valoisat aamut ja illat kannattaa hyödyntää luonnossa liikkumiseen ja ulkoiluun. Työmatkaliikunta edistää hyvinvointia monin tavoin ja kesällä ruokavalion rikastaminen tuoreilla marjoilla, vihanneksilla ja hedelmillä on helppoa. Elämäntapamuutosta pohtivalle hyviä vinkkejä löytyy esimerkiksi Kroppa ja nuppi kuntoon –sivustolta, kerrotaan tiedotteessa.

Hyvälaatuinen ja riittävä uni on tärkeää palautumisen kannalta, olitpa töissä tai lomalla. Työterveyslaitoksen mukaan helteinen sää voi häiritä unta ja väsyneenä ihminen myös sietää kuumuutta normaalia heikommin. Vinkkilista parempaan uneen helteisenä päivänä löytyy Työpiste-verkkolehden jutusta.

Lähde: Työterveyslaitoksen tiedote

Minna Järvinen
 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Facebooktwitterlinkedinmail