Viiden ammatin Twitter-kuningatar

”Digitalisaatio, sosiaalinen media ja pilvipalvelut luovat uusia ammatteja perinteisten töiden rinnalle”, sanoo Kinda Oy:n omistaja, valmentaja ja somelähettiläs Pauliina Mäkelä.

Viiden ammatin Twitter-kuningatar


Pauliina Mäkelä ei ainoastaan kouluta ja valmenna yrityksiä ja ihmisiä hyödyntämään digitalisaatiota ja sosiaalista mediaa. ”Suomen ensimmäinen Twitter-kuningatar” -lempinimen saanut Mäkelä tekee itse ja näyttää esimerkkiä.

”Vaikka digitalisaation mukana katoaa työtä, tilalle syntyy uusia ammatteja. Yrittäjyys, luovuus ja positiivinen asenne tulevaisuutta kohtaan ovat omalla kohdallani olleet tie uuden ajan ammatteihin”, Mäkelä sanoo.

Somekouluttaja, nettikätilö ja yhteisömanageri

Toimittuaan toistakymmentä vuotta Nokian palveluksessa Mäkelä ryhtyi yrittäjäksi ja toden teolla uudenlaisten ammattien edelläkävijäksi. Ensimmäinen ammatti on sosiaalisen median kouluttaja. Mäkelä valmentaa asiakkaitaan verkkokäyttäytymiseen sekä sosiaalisen median hyödyntämiseen mm. oppimisessa, viestinnässä ja markkinoinnissa.

Mäkelän toinen ammatti on nettikätilö. Hän auttaa yrityksiä yhteisöjen ja verkostojen synnyttämisessä. Hän luo sosiaalisen median palveluihin esim. Facebook-keskusteluryhmän, Facebook-sivut ja Twitter-tilin sekä aloittaa yhteisön kasvattamisen. Kätilöinti muuttuu yhteisömanageroinniksi, mikä tarkoittaa huolehtimista yrityksen, tuotteen tai palvelun sosiaalisen median kanavista. Tämä on Mäkelän kolmas ammatti.

Liveraportoija ja mediakasvattaja

Perinteiset toimittajat tekevät juttuja tapahtumista jälkikäteen. Haastattelut ja kerätty tieto puretaan, kirjoitetaan artikkeliksi ja julkaistaan samana päivänä tai myöhemmin. Mäkelä jakaa tietoa reaaliajassa – hänen neljäs ammattinsa on liveraportoija.

”Menen tapahtumaan älypuhelin taskussa, otan valokuvia ja tiivistän tilaisuuden olennaisimmat asiat 140 merkin Twitter-viesteihin. Teen myös livelähetyksiä Facebookin kautta. Kun tapahtuma on ohi, työni on tehty”, Mäkelä kuvailee.

Mäkelä ei palvele ainoastaan yrityksiä. Hänen viides ammattinsa on mediakasvattaja. ”Kierrän koulujen vanhempainilloissa keskustelemassa lasten, nuorten ja vanhempien kanssa sosiaalisesta mediasta”, Mäkelä kertoo.

Digitalisaatio nähdään usein uhkana lapsille ja nuorille. Moni pelkää kömmähdyksiä sosiaalisessa mediassa. Kyse on kuitenkin mahdollisuudesta. Perinteisten töiden rinnalle syntyy uusia ammatteja, joita ei vielä ole edes olemassa.

”Emme tiedä, mitä työtä lapsemme tulevaisuudessa tekevät. Mutta sen tiedämme, että uuden ajan teknologiat helpottavat ihmisten työtä, säästävät aikaa ja rahaa sekä luovat kokonaan uusia ammatteja. Vanhemmilta edellytetään ennakkoluulottomuutta ja kykyä kannustaa lapsia ja nuoria uudenlaisissa asioissa”, Mäkelä korostaa.

eTasku auttaa arjessa

Toimiessaan useissa ammateissa Mäkelän aika loppuu ennen innostusta. Siksi on välttämätöntä, että yrittäjän päivittäiset rutiinit hoituvat minimityöllä.

”Alkuvaiheessa keräilin kuitteja ja kuskasin niitä kerran kuussa Lempäälästä Tampereelle kirjanpitäjälle. Kun uusi tilitoimistoni kertoi kuitit sähköistävästä eTaskusta, lähdin mukaan empimättä”, Mäkelä toteaa.

eTasku-mobiilisovelluksen avulla kuitit valokuvataan ja toimitetaan kirjanpitoon sähköisesti. Paperikuitteja ei tarvitse säilyttää lainkaan, eikä kadonneita kuitteja metsästää kerran kuussa.

”eTaskun avulla säästän vähintään kaksitoista Tampereen reissua vuoden aikana. Lisäksi vältyn virheiltä, jotka aiemmin aiheuttivat sekä murheita että turhia kustannuksia. Kun aloitin yrittäjänä, en voinut kuvitellakaan, että joku keksisi sovelluksen, joka helpottaa yrittäjän elämää näin paljon”, Mäkelä summaa.

Lue lisää Kinda Oy:n palveluista.

Seuraa Pauliina Mäkelää Twitterissä.

Lue lisää eTaskusta.

Kysy lisää:

Pauliina Mäkelä, Kinda Oy, puh. 0400 958 405, pauliina@kinda.fi
Tommi Keränen, toimitusjohtaja, eTasku Solutions Oy, puh. 050 3257129, tommi@etasku.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Facebooktwitterlinkedinmail