Namika-toiminta on nuorisotyötä

Helsingin NMKY:ssä kohdattiin 400 000 nuorta vuonna 2017.

Namika-toiminta on nuorisotyötä


Helsingin NMKY, tuttavallisemmin Namika, on Suomen suurin koripalloseura yli tuhannella lisenssipelaajallaan. Namikan pääsihteerin Timo Laulajan mukaan viime vuodet ovat olleet vahvan kasvun vuosia.

Namika on ollut jo lähes 130 vuotta kehittämässä lasten ja nuorten toimintaa Helsingissä. Viikoittain seuran järjestämissä tilaisuuksissa kohdataan 4500 nuorta. Vuonna 2017 kohtaamisia oli yli 400 000.

Arvojen mukaista toimintaa

Helsingin Namika tarjoaa monipuoliset harrastusmahdollisuudet lapsille ja nuorille osana 58-miljoonaista kansainvälistä YMCA-perhettä. Namikassa voi Helsingissä harrastaa liikuntaa, musiikkia, partiota, käydä nuorten illoissa ja osallistua leireille ympäri vuoden. Namikalla on myös kymmeniä erilaisia harrastuskerhoja, joissa esimerkiksi tanssitaan, lauletaan, leivotaan, melotaan, seikkaillaan ja askarrellaan.

Toiminnanjohtaja Timo Laulajan mukaan NMKY-arvojen kokonaisuus näkyy kaikessa toiminnassa, esimerkiksi liikuntakasvatuksessa. ”Emme ajattele tekevämme erikseen nuorisotyötä tai urheilutoimintaa, vaan kaikki namika-toiminta on nuorisotyötä.”

Namikan toiminnan ytimessä on syvä ammattitaito. Vaikka seuran toiminta nojaa vahvasti vapaaehtoisiin, esimerkiksi valmentajat ovat koulutettuja ammattilaisia. Vapaaehtoisetkin toimivat parhaiten ammattilaisten roolittaessa tehtävät. Seurassa on opeteltu keskittymään ydintoimintaan, siihen, mitä itse osataan parhaiten. ”Teemme asioita ammattimaisesti ja keskitymme olennaiseen”, Laulaja kuvailee.

Namikassa tehdään töitä nuorten hyväksi

Namikassa ajatellaan nuoria kokonaisuutena. ”Meidän instrumenteilla pyritään tekemään nuorten elämää helpommaksi”, Laulaja kertoo. ”Kehitämme toimitilojamme ja olemme avanneet YMCA-klubin Kaisaniemenkadun katutasoon, jotta voimme olla näkyvästi paikalla.”

Namika on muutenkin osa Helsingin katukuvaa. Seura järjestää harrastustoiminnan lisäksi erilaisia leirejä, työpajoja sekä turnauksia.

”Esimerkiksi Yökoripallo-toimintamme yhdistää musiikin ja urheilun sekä sosiaalisen vastuun. Yökoripallo on 20-vuotisena toiminta-aikanaan saanut lukuisia tunnustuspalkintoja. Yökoriksen tapahtumat ja turnaukset ovat tuoneet elinvoimaisuutta ja positiivista sykettä kaupunkiympäristöön. Samalla se on yhdistänyt erilaisista lähtökohdista tulevia kaupunkilaisia”, Laulaja kertoo. ”Urheilun kieli on universaalia eikä tunne kulttuuri tai kielirajoja.”

Yhdistys on käynnistänyt viime vuosina Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) ja Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa toimintoja vaikeasti työllistyvien nuorten sekä maahanmuuttajanuorten työllistymisen edistämiseksi. Toiminnan avulla työelämään (TAT) ja Y-care -työpaja ovat vastaus yhä kasvavaan kysyntään nuorten työllistämisen toimialalla. Laulajan mukaan haasteita nuorten ikäryhmässä toki on, mutta isossa kuvassa nuorilla näyttää juuri nyt menevän hyvin.

Rakentavalla asenteella eteenpäin

Urheilutoiminnan lisäksi Namikalla on mm. musiikkiopisto, leirikeskus Karjalohjalla ja hotelli Arthur Kaisaniemessä. Laulajan mukaan on toisinaan haastavaa yhdistää säätiön, yritystoiminnan ja yhdistyksen toimintaa. Yhteistyö on silti oikein hyvää, ja se on kehittynyt vuosien mittaan.

Namikan organisaatio toimii kuin koripallopeli parhaimmillaan. ”Olemme ketterä ja dynaaminen organisaatio, joka ottaa hyvin käyttöön erilaisia uusia toimintatapoja”, Laulaja kuvailee. ”Haluamme ulkoistaa kaiken sellaisen hallinnon, mikä on järkevää ulkoistaa. Se vapauttaa meiltä resursseja tekemään omaa ydintoimintoamme ja kohtaamaan nuoria.”

Muutos on ollut nopeata viimeiset kolme-neljä vuotta. Namikan resursseja on siirretty talon sisällä asiakaskohtaamiseen. Hallinnon työtä on ulkoistettu ja toimia järkevöitetty Accountorin kanssa.

”Läpimurtoja on tehty erityisesti järjestelmien välisessä integraatiossa. Digitalisaatio on edennyt suotuisaan suuntaan, eikä meillä ole enää yhteensopivuusongelmia”, Laulaja kiittelee. ”Viime vuodet Accountorin kanssa ovat olleet todella hyviä, olemme saaneet koko ajan hyötyä uusista ratkaisuista.”

Laulajan mukaan seuran aate ei katoa vaan voi jopa kirkastua, kun palveluja ulkoistetaan osaavalle kumppanille. Laulaja haastaakin myös julkista puolta ottamaan rohkeasti asiantuntijaorganisaatioita avuksi.

Lisätty 17.4. Timo Laulajan titteli.

Jätä yhteydenottopyyntö
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail