Miten tekoäly muuttaa rekrytointia?

HR4:n Sakari Mattila listaa viisi tapaa, joilla tekoäly mullistaa rekrytointia.

Miten tekoäly muuttaa rekrytointia?


Ensimmäiseksi muutokseksi Sakari Mattila nimeää hakemusten läpikäynnin. ”Tekoälyn helpoiten ymmärrettäviä hyötyjä on suurten hakemusmassojen nopeampi käsittely. Silmänräpäyksessä on mahdollista läpikäydä esimerkiksi miljoonia Linkedin-profiileja ja poimia sieltä potentiaalisimpia kandidaatteja”, Mattila sanoo HR4:n blogissa.

Tekoäly voi auttaa myös tuloksellisten työpaikkailmoitusten laatimista. Mattilan mukaan työpaikkailmoituksen sanavalinnat vaikuttavat muun muassa hakijoiden sukupuolijakaumaan. Tekoälyn avulla sukupuoleen assosioituvia sanoja voidaan muuttaa neutraalimpaan muotoon, jotta ilmoitus ei rajaa potentiaalisia hakijoita sukupuolen perusteella.

”Datamassasta voidaan myös tarkemmin mallintaa, millaiset ilmoitukset ylipäänsä houkuttelevat parhaalla tavalla toivottuja hakijoita”, Mattila toteaa.

Tekoäly analysoi työpaikkahaastatteluja

Haastatteluista voidaan saada enemmän irti kasvojen ja puheentunnustuksen avulla. ”Videohaastatteluista pystytään analysoimaan hakijan puhetapaa, mikroilmeitä, kielitaitoa ja vakuuttavuutta – tekijöitä jotka ovat keskeisiä esim. myyntityössä”, Mattila korostaa. ”Näitä asioita rekrytoija arvioi jo nyt vähintäänkin tiedostamattaan, mutta tekoälyn avulla arvioista saadaan jatkossa mitattavia ja mahdollisesti myös objektiivisempia.”

Tekoäly voi hoitaa tehokkaasti myös viestintää ja vuorovaikutusta hakijoiden kanssa. Mattila painottaa, että chatbottien avulla hakijoiden kysymyksiin voidaan vastata välittömästi mihin aikaan tahansa seitsemänä päivänä viikossa.

”Samalla voidaan lähettää automaattista tilannetietoa rekrytoinnin kulusta, sekä personoitua palautetta hakijoille, jotka eivät tule valituiksi. Chatbottien kehittyessä on lopulta mahdotonta tulkita, onko viestin kirjoittanut ihminen vai kone, jolloin hakijakokemuksen voi odottaa selvästi paranevan nykyisestä”, Mattila uskoo.

Soveltuvuusarvoinnit vaihtuvat peleihin

Viidenneksi muutokseksi Mattila nostaa pelillistämisen. Mattila arvelee, että raskaat soveltuvuusarvioinnit tulevat vähenemään, koska monia kompetensseja voidaan jatkossa testata pelaten, ajasta ja paikasta riippumatta. Pelin avulla voidaan mitata esim. ongelmanratkaisukykyä, työmuistia ja oppimista.

Tekoälyn avulla rekrytointia voidaan tehostaa ja rekrytoijien työtaakkaa vähentää monilla tavoilla.

”Ihannetilanteessa tämä lisääntynyt aika voidaan käyttää hakijoiden face to face kohtaamisiin. Se on asia jota rekrytoijat ja kandidaatit edelleen arvostavat, tekoäly- ja digitalisaatiohypestä huolimatta”, Mattila summaa.

Lähde: HR4

Tutustu HR4:n palveluihin.

HR4 on osa Accountor-konsernia.

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail