Kinkku vai käteistä?

Accountorin Anton Meriluoto kertoo, miten työntekijöiden joululahjoja ja -bonuksia verotetaan.

Kinkku vai käteistä?


Joulun lähestyessä yrityksissä pohditaan henkilökunnan palkitsemista. Rahallisen tai esineellisen lahjan antamisessa on huomioitava kuitenkin lakipykälät ja verottajan ohjeet.

”Joulubonus tai jouluraha katsotaan tuloverolain mukaisesti osaksi palkkaa arvosta huolimatta. Poikkeuksena on “vähäinen lahja”, eli esinelahja, joka on verovapaa alle sadan euron suuruisena”, Accountorin yrityslakimies Anton Meriluoto neuvoo.

Meriluodon mukaan varminta on antaa sama joulubonus kaikille, koska työnantaja ei saa kohdella epätasa-arvoisesti esimerkiksi määrä- ja osa-aikaisia työntekijöitä.

Vähäiseksi lahjaksi katsotaan tyypilliset joululahjat, kuten herkkukorit ja joulukinkut. Lahjan sisällön päättää työnantaja – vapaasti valittava lahja tulkitaan palkaksi.

”Tämä koskee myös lahjakortteja, jotka myöskin ovat yleisiä joululahjoja yrityksissä. Lahjakortilla täytyy olla hankittavissa jokin tietty esine. Jos saatavaa esinettä ei ole yksilöity, se on verotettavaa tuloa”, Meriluoto muistuttaa.

Vaikka henkilökunnalle annettu lahja onkin tuloverotuksessa vähennyskelpoinen, siitä ei voi vähentää arvonlisäveroa, Accountor opastaa.

Lähde: Accountor

Jätä yhteydenottopyyntö
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail