Jätehuollon vallankumoukselliset

Suomalaisen Enevon innovaatio tekee jäteastioiden tyhjentämisestä dynaamista.

Jätehuollon vallankumoukselliset


Menneeseen aikaan on jäämässä yli satavuotias järjestelmä, jossa kiinteistöjen jäteastiat tyhjennetään staattisesti samaa reittiä kiertäen, samalla syklillä. Suomalaisella Enevolla on kokonaan erilainen tapa toimia. Enevon sensorit keräävät reaaliaikaisesti tietoa jäteastian täyttöasteesta, jolloin jäteauton reitti voi muuttua tarpeen ja tilanteen mukaan vaikka päivittäin.

”Tällä tavoin maksimoidaan tehokkuus”, Enevon talousjohtaja Mika Uusitalo summaa. Uusitalo on työskennellyt Enevolla vuodesta 2014, juuri sopivasti yrityksen lähdettyä kiitolaukkaan. ”Enevo on perustettu 2010, ensimmäiset vuodet olivat kehitysmoodia, jolloin myös pilotoimme innovaatiota Suomessa. Tähtäimemme oli kuitenkin jo alusta alkaen globaaleilla markkinoilla.”

Juuret tukevasti Suomessa ja tähtäin ulkomailla

Päätös lähteä kansainvälisille markkinoille tehtiin jo yrityksen alkuvaiheessa. ”Kaikkialla syntyy jätettä, mutta monessa maassa ratkaisullemme on vielä suurempi tarve kuin Suomessa. Tähtäin täytyy aina olla korkealla, siksi toimimme kansainvälisesti”, Uusitalo kertoo.

Enevon emoyhtiö sijaitsee edelleen Suomessa eikä pääkonttoria ole suunnitteilla siirtää muualle. Tytäryhtiöt ovat Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa sekä Saksassa. Lisäksi Enevolla on laaja jälleenmyyjäverkosto, jonka voimin toimitaan Japanin ja Australian lisäksi Pohjoismaissa ja useissa muissa Euroopan maissa. Enevon kohdemaiden asukkaat arvostavat Uusitalon mukaan kierrättämistä ja jätehuollon tehokasta järjestämistä.

Uusitalon mukaan Yhdysvaltain ja Ison-Britannian markkinat ovat yksistään jo niin suuret että laajentuminen uusille markkinoille ei ole enää välttämätöntä. ”Olemme siirtäneet fokustamme Yhdysvaltoihin ja antaneet jälleenmyyjillemme tilaa toimia muualla. Jos onnistutaan edes kohtalaisesti yksistään Yhdysvalloissa, se on jo valtavan suuri bisnes”, Uusitalo sanoo.

Edelläkävijä muuttaa alan tapaa toimia

Monissa maissa jätehuolto perustuu vanhoihin tapoihin ja tekniikkaan. Edelläkävijän on täytynyt kehittää tarvittava teknologia itse. ”Olemassa olevat komponentit eivät toimineet”, Uusitalo kertoo. ”Sensorimme kestää vaativissakin olosuhteissa ilman, että sitä tarvitsee huoltaa vuosiin. Olemme käyttäneet paljon aikaa siihen, että se on tarpeeksi kestävä”, Uusitalo jatkaa.

Sensorin avulla tiedetään tarkkaan, mitä kentällä tapahtuu. ”Langaton verkko siirtää datan pilveen, jossa lasketaan automaattisesti trendejä ja arvoja. Näitä sitten tuotetaan reaaliaikaisesti käyttöön”, Uusitalo kuvailee tekniikkaa.

Tekniikan lisäksi Enevo on lähtenyt muuttamaan jätehuoltoalan tapaa toimia. ”Otimme ison rohkean liikkeen, arvoketjuloikan, nopeuttaaksemme toimialan muutosta Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Myymme nyt virtuaalitoimijana jätehuoltopalvelua eli ei pelkkää teknologiaa, vaan koko settiä”, Uusitalo kertoo. Tämä tapa tuo kaikille säästöä, sillä kierräytysaste nousee selvästi ja jätehuoltokulut laskevat.

”Me haluamme olla paremmassa asemassa puskemassa muutosta koko toimialalle. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on rakenteita, jotka eivät yksinkertaisesti kannusta kierrättämään. Haluamme muuttaa tämänkin. Teknologiatoimittajan roolissa ei välttämättä pääse aikaansaamaan muutosta niin voimakkaasti.” Enevon tapa toimia on jo todettu toimivaksi isoilla markkinoilla. ”Me uskotaan arvoketjuloikan olevan askel merkittävästi parempaan bisnekseen ja se kannattaa tehdä”, sanoo Uusitalo.

”Olemme saaneet paljon kiitosta rohkeudestamme eri toimijoilta. Esimerkiksi Tekes haluaa rohkaista myös muita teknologiatoimijoita tekemään rohkeita liikkeitä ylös arvoketjussa. Hekin näkevät tässä mahdollisuuksia”, Uusitalo sanoo ja muistuttaa arvoketjuloikan vaativan organisaatiolta jatkuvaa uusiutumista.

Innovaattori nojaa Accountoriin

Enevon nousukiidossa voi hitaampia heikottaa. Yrityksessä onkin todettu, että tiettyjen toimintojen ulkoistaminen on ollut eduksi. ”Meillä ei ole ollut aikaa pysytellä ajan tasalla esimerkiksi palkanlaskenta-asioissa, joten palkkahallinon ulkoistaminen kokonaan Accountorille on ollut hyvä ratkaisu”, Uusitalo kiittää.

Toiminnanohjausjärjestelmäksi valikoitui jo alkuvaiheessa NetSuite, johon Enevolla ollaan oltu erittäin tyytyväisiä. ”Netsuiten kanssa olemme pioneerihenkisesti lähes itseoppineita ja Accountor Enterprise Solutions toimii konsulttinamme, eräänlaisena luottopakkina.”

Lue lisää Enevosta.

Lue lisää Accountor Enterprise Solutionsista

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jätä yhteydenottopyyntö
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail