VTT kehittää marjansiementen käyttöä kosmetiikassa

Marjansiementen kuorilla on ominaisuuksia, jotka kannattaa hyödyntää kosmetiikassa estämään haittamikrobien kasvua. VTT kertoo kehittäneensä menetelmän, jolla siementen kuoriosan aktiiviaineet saadaan talteen.

VTT kehittää marjansiementen käyttöä kosmetiikassa


Elintarviketeollisuudessa syntyy mehunvalmistuksessa huomattavia määriä puristekakkuja, jotka sisältävät useita ihon kannalta hyödyllisiä yhdisteitä, kuten antimikrobisilta ja antioksidatiivisilta ominaisuuksiltaan tunnettuja polyfenoleita. Tähän mennessä puristekakuista otetaan teollisuudessa talteen lähinnä siemenöljy. Siemenöljyn lisäksi puristekakuista ei juurikaan valmisteta muita korkean jalostusasteen tuotteita, vaikka potentiaalia olisi uusille tuotekonsepteille, kertoo VTT:n tiedote.

”Kosmetiikassa trendejä ovat terveen ihon kunnon ylläpito ja säilöntäaineiden korvaaminen luonnon yhdisteillä. Marjojen siementen kuorissa on runsaasti antimikrobisia yhdisteitä, joilla voidaan tukea terveen ihon luonnollista mikrobitasapainoa hillitsemällä haittamikrobien kasvua ja tukemalla ihon hyvien mikrobien kasvua. Kyseessä on luonnon oma keino suojata siementä esimerkiksi homeelta”, kertoo VTT:n johtava tutkija Riitta Puupponen-Pimiä tiedotteessa.

Yhdisteet talteen hiomalla

VTT kehitti siementen hiontamenetelmän, jolla marjojen siemenkuoren haittamikrobien kasvua estävät yhdisteet saadaan talteen. Esimerkiksi lakan siemenen painosta voidaan hiontamenetelmän avulla ottaa talteen 20 prosenttia.

VTT:n patentoimassa hiontamenetelmässä ei käytetä lainkaan myrkyllisiä reagensseja tai liuottimia. Lopputuotteena saadaan usein vaalea, puuterimainen, vesiliukoinen ja elintarvikekelpoinen jauhe. Hionnan jälkeen voidaan jäljelle jäävistä hiotuista siemenistä vielä puristaa siemenöljy.

”Olemme tutkineet, miten ihmisen iholle tyypilliset mikrobit sekä kosmetiikkatuotteita usein pilaavat mikrobit reagoivat marjojen sisältämiin polyfenoleihin. Hyvin yleistettynä voidaan sanoa, että siemenkuorijauhe ja siitä tehdyt uutteet estävät iholla olevien haitallisten mikrobien kasvua, mutta ne eivät estä hyvien mikrobien kasvua”, kertoo Puupponen-Pimiä tiedotteessa.

Lakka ja mesimarja tehokkaimmat

VTT:n mukaan suomalaisista marjoista erityisesti lakan ja mesimarjan siemenkuoriuutteilla on antimikrobisia vaikutuksia ja ne estävät haitallisten mikrobien kasvua tehokkaimmin.

Myös tyrnin siemenkuoriuute on todettu hyvin tehokkaaksi.

VTT on tutkinut lähes 20 vuotta suomalaisten marjojen antimikrobisia yhdisteitä.

Lähde: VTT:n tiedote

Minna Järvinen
 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Yhteistyössä mukana