Viherkatto, sieniviljelmä vai villiyrttitarha?

Maaseutuyrittäjä, oletko joskus miettinyt, sopisivatko yrityksesi tuotteet tai ympäristö matkailuun? Haluaisitko oppia tuntemaan lähimetsien ja niittyjen aarteet tai luonnonyrttien, marjojen ja sienien viljelytekniikoita? Uusi Voimametsistä viherkattoihin -opas tarjoaa vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin.

Viherkatto, sieniviljelmä vai villiyrttitarha?


Voimametsistä viherkattoihin -oppaaseen on koottu kahdeksan Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijoiden sekä Kittilän kunnan ja yrittäjien yhdessä jalostamaa ja testaamaa menetelmää ympäristöjen ja maisemien tuotteistamisesta kesä- ja hyvinvointimatkailussa. Pilotit on rakennettu Levin matkailukeskukseen vuosina 2016–2018.

Voimametsistä viherkattoihin on kesä- ja hyvinvointimatkailun sekä matkailun viherrakentamisen pilotointihanke. Siinä on ideoitu muun muassa asiakastarpeiden mukaan räätälöityjä uusia palvelukonsepteja Levin kesäympäristöön. Hankkeen ovat toteuttaneet Luke ja Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa. Vipuvoimaa EU:lta rahoitusohjelmasta tuettu hanke päättyy 30.6.2018.

Matkailijoita on kuultu mielipaikkojen kartoituksessa

Uusien tuotteistamisideoiden taustalla on Luken vahva biotaloustutkimus. Matkailijoita miellyttävien ja heidän hyvinvointiaan tukevien ympäristöjen tunnistamisessa sekä Levin ”voimametsien” verkoston mallintamisessa on hyödynnetty maisematutkimusta ja ympäristöpsykologiaa. Matkailijoiden mielipaikkoja sisältävä luontoalueiden verkosto tukee matkailukeskuksen kaavoitusta ja reittisuunnittelua kesämatkailun näkökulmasta.

”Voimametsäverkosto ja muut hankkeen tulokset tuovat kaivattua tietoa ja uusia ideoita luontoon pohjautuvan hyvinvointimatkailun tuotteistamiseen. Näin pystytään paremmin vastaamaan kasvavaan kiinnostukseen, jota matkailijoilla on luonnon hyvinvointivaikutuksia kohtaan.  Tuomalla hyvinvointi- ja matkailualojen toimijat yhteen pystytään myös löytämään uusia ratkaisuja lumettoman ajan matkailun kehittämiseen”, toteaa Kittilän kunnan Kideve Elinkeinopalveluiden projektipäällikkö Katja Kaunismaa.

Oppaasta hyötyä monelle toimijalle

Useampi kittiläläinen matkailualan yritys on käynnistänyt uusien kesä- ja hyvinvointituotteiden palvelumuotoilun hankkeen aikana. Oppaasta saa apua nimenomaan tällaiseen kehittämisprosessiin, vaikka se on toteutettu laajempaakin lukijakuntaa ajatellen.

”Toivottavasti opas kuluu matkailu-, lähiruoka-, hyvinvointi- ja viheralojen yrittäjien käytössä ja piloteista on hyötyä uuden liiketoiminnan suunnittelussa”, Katja Kaunismaa ja Voimametsistä viherkattoihin -hankkeen porjektipäällikkö Marja Uusitalo sanovat.

Lähde: ePressi

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail