”Varjo, vaatteet ja voide” on helppo muistilista ihon suojaamiseen

Kesällä Suomi täyttyy festivaaleista ja muista tapahtumista. Musiikin, iloisen seuran ja hyvän fiiliksen lisäksi festarikävijät saattavat ulkoilmatapahtumissa altistua suurelle määrälle auringon UV-säteilyä.

”Varjo, vaatteet ja voide” on helppo muistilista ihon suojaamiseen


Toistuva ihon palaminen auringossa lisää ihosyövän riskiä, joten Säteilyturvakeskus haluaa muistuttaa kaikkia festarikävijöitä huolellisesta ihon UV-suojauksesta. ”Varjo, vaatteet ja voide” on helppo muistilista ihon suojaamiseen ja auttaa nauttimaan kesän tapahtumista ilman huolta ihon palamisesta.

Erityisen tärkeää on suojata lasten herkkä iho – toistuva palaminen lapsuudessa lisää huomattavasti ihosyöpäriskiä. Melanooma on tällä hetkellä nopeiten yleistyvä syöpätyyppi Suomessa, ja 95 % syöpätapauksista voitaisiin estää riittävällä UV-suojautumisella.

Festarikävijän UV-muistilista:

  • Pidä siestaa. Auringonpaahteen välttäminen keskipäivän tunteina pienentää saadun UV-säteilyn määrää tehokkaasti.
  • Vetäydy varjoon. Varjossa UV-säteilyä on puolet vähemmän kuin auringossa.
  • Paita päälle. Parhaan UV-suojan tarjoaa peittävä ja värikäs vaatetus. Hatulla suojaat kasvot, kaulan ja korvat.
  • Pysy pystyssä. Liikkuessa altistut UV-säteilylle vähemmän kuin makuuasennossa, ja altistuminen jakautuu tasaisemmin eri ihoalueille.
  • Aurinkolasit silmille. Varmista, että laseissa on merkintä UV 100 % tai UV 400. Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää, koska lapsen silmä päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen.
  • Lisää suojaa aurinkovoiteilla. Aurinkovoiteen suoja-aineet vähentävät UV-säteilyn pääsyä iholle. Suurikaan suojakerroin ei anna täydellistä suojaa UV-säteilyä vastaan. Alle 2-vuotiaiden iho tulisi suojata aina vaatteilla ja varjolla.
  • Tarkista UV-indeksi. Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta löytyvä UV-indeksi ilmoittaa UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Mitä suurempi UV-indeksi on, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta.

Lisää ohjeita UV-suojautumisesta löytyy Säteilyturvakeskuksen sivulta.

Lähde: STT

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail