Tulorekisterilaista on annettu esitys

Hallitus on antanut esityksen tulorekisterilaista eduskunnalle 5.10.2017. Tulorekisteriä esitetään käyttöönotettavaksi 2019 alusta alkaen, kuten alustavasti oltiin suunniteltukin.

Tulorekisterilaista on annettu esitys


Jos esitys etenee suunnitelman mukaan, palkkatiedot toimitetaan vuodesta 2019 lähtien tulorekisteriin heti maksutapahtuman jälkeen. Perinteisiä vuosi-ilmoituksia Verohallintoon, työttömyysvakuutusrahastoon ja vakuutusyhtiöille tehdään siten enää kaksi kertaa, vuosilta 2017 ja 2018. Tämän jälkeen tulorekisterin käyttöönotto etenisi asteittain, koskien myös eläke- ja etuusasioita. Tulorekisterin lopullinen tavoite on reaaliaikainen verotus, joten tavallinen palkansaaja voi unohtaa veronpalautukset ja jäännösverot.

”Tulorekisteri on tervetullut uudistus, joka helpottaa tavallisten suomalaisten asiointia viranomaisten kanssa. Palkansaaja voi jatkossa seurata ajantasaisesti omia tulotietojaan. Palkka- tai muita todistuksia ei jatkossa tarvitse toimittaa jokaiselle viranomaiselle erikseen. Tulorekisteri keventää myös yritysten hallinnollista taakkaa sekä mahdollistaa sosiaaliturvan uudistamisen, joka tukee palkkatulojen ja sosiaaliturvan parempaa sovittamista yhteen”, kommentoi valtiovarainministeri Petteri Orpo Valtiovarainministeriön tiedotteessa.

Muutoksia myös muihin lakeihin

Esityksessä säädetään virallisesti lakia tulotietojärjestelmästä. Hallituksen esityksessä ehdotetaan lisäksi muutoksia Verohallinnosta annettuun lakiin, verotusmenettelystä annettuun lakiin, oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä annettuun lakiin ja työnantajan sairausvakuutusmaksusta annettuun lakiin.  

Lisätietoa:

Hallituksen esitys HE 134/2017
Valtiovarainministeriön tiedote
Verohallinnon tiedote

Sisällön on tuottanut Opinahjo.

Hoida yrityksesi taloutta reaaliajassa

Opinahjo tekee yhteistyötä Accountor-konserniin kuuluvan Finagon kanssa. Finagon Procountor- ja Tikon-ohjelmistot tarjoavat kattavia sähköisen taloushallinnon ratkaisuja yritys- ja tilitoimistoasiakkaille. Lue lisää osoitteessa www.finago.com.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail