”Täyttä rokkielämää” elänyt Remu sai Suomi-palkinnon

Myös Paola Suhonen ja Selma Vilhunen palkittiin liki 25 000 euron palkinnoilla.

”Täyttä rokkielämää” elänyt Remu sai Suomi-palkinnon


Merkittävän taiteellisen uran Suomi-palkinnot myönnettiin maanantaina muun muassa muusikko Remu Aaltoselle, vaatesuunnittelija Paola Suhoselle ja elokuvaohjaaja Selma Vilhuselle.

Palkittujen joukossa ovat myös oululaistoimisto Alt Arkkitehdit, peliyhdistys Finnish Game Jam, kirjailija ja suomentaja Jyrki Kiiskinen ja Koko Jazz Club.

Kunkin Suomi-palkinnon suuruus on tänä vuonna liki 25 000 euroa.

”Täyttä rokkielämää” eläneen Remun palkintoa perustellaan tuhansilla keikoilla vuosikymmenien aikana. Hurriganesin 1970-luvulla perustanut Aaltonen oli mukana nostamassa bändiä ensimmäiseksi ulkomailla kaupallisesti menestyneeksi suomalaiseksi rockyhtyeeksi. Seitsemänkymppisen Remun viimeinen keikka oli tammikuussa.

Vilhunen on tullut tunnetuksi muun muassa siitä, että hänen ohjaamansa lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa oli Oscar-ehdokkaana vuonna 2014. Vilhunen on kutsuttu myös Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäseneksi. Hänen pitkä elokuvansa Tyttö nimeltä Varpu kuuluu viime vuosien merkittävimpiin kotimaisiin elokuviin, todetaan palkintoperusteluissa.

Suhosen vaatemerkkiä Ivana Helsinkiä pidetään omaleimaisena ja rajoja rikkovana. Ivana Helsinki on avannut ovia suomalaiselle vaatesuunnittelulle Pariisin muotiviikoilla vuodesta 2007 alkaen. Suhosen ulkomaanmatkan vuoksi palkinnon vastaanotti hänen äitinsä Senja Suhonen.

”Elämisen tasoa nostavaa suunnittelua”

Runoja, romaaneita ja lastenkirjoja julkaisseen Jyrki Kiiskisen mainitaan palkintoperusteluissa toimineen muun muassa Books from Finlandin päätoimittajana vuosina 1996–2001. Julkaisu on suomalaisen kirjallisuuden keskeinen kansainvälinen airut.

Palkintoperusteluissa todetaan, että arkkitehtuurissa mediahuomio kiinnittyy usein vain pääkaupunkiseudulle rakennettuihin rakennuksiin, joten nyt halutaan nostaa Pohjois-Suomen arkkitehtisuunnittelua. Alt Arkkitehtien kerrotaan suunnitelleen muun muassa kouluja ja päiväkoteja – arkiympäristöä, joka nostaa elämisen tasoa korkealaatuisen suunnittelun keinoin.

Muun maussa yhteisöllisiä pelinkehitystapahtumia tarjoavan Finnish Game Jam -yhdistyksen sanotaan puolestaan olevan maailman mittakaavassa poikkeuksellinen, sillä muita vastaavia kansallisia järjestöjä ei tiettävästi ole.

Muusikoiden perustaman Koko Jazz Club -yhteisön tarkoituksena on parantaa jazzmusiikin asemaa tarjoamalla sen parhaille tekijöille asianmukainen korvaus työstä sekä taiteellinen vapaus uuden musiikin synnyttämiselle, kerrotaan palkintoperusteluissa.

Palkinnot jakoi kulttuuriministeri Sampo Terho. Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993.

Lähde: STT

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail