Taloussanomat: Älä liioittele äläkä jaarittele hakiessasi työpaikkaa

”Omasta osaamisesta pitää kertoa omin sanoin ja oman persoonan kautta”, HR4:n Lotta Lehtipuu sanoo Taloussanomille.

Taloussanomat: Älä liioittele äläkä jaarittele hakiessasi työpaikkaa


Taloussanomat listaa asiantuntijoiden vinkkejä työhaun pahimpien sudenkuoppien välttämiseen. Lehden mukaan työmarkkina on piristynyt, mutta monilla aloilla hakijat kilpailevat jopa satoja hakijoita vastaan.

Taloussanomien haastattelemat asiantuntijat sanovat, että yksilöllinen hakemus on ehdoton pakko – kokenut rekrytoija huomaa heti tusinahakemukset.

”On olemassa valtava määrä työnhakijoita, jotka hakevat sopivia työpaikkoja aina niiden auettua. Siellä on sellaista väsymisen ongelmaa: Kun ei tärppää, niin hakija ei enää jaksa räätälöidä hakemusta ja ansioluetteloa eri paikkoihin. Silloin sisältö voi olla hyvinkin ylimalkainen”, Inhunt Groupin toimitusjohtaja Kari Juutilainen kuvailee Taloussanomille.

Taloussanomien mukaan harvat työnhakijat valehtelevat tietoisesti, mutta korostaessaan hyviä puoliaan hakija voi maalata osaamisestaan todellisuutta paremman kuvan.

”Oli kyse sitten hakemuksesta, ansioluettelosta tai työhaastattelusta, niin asioiden pitää perustua aina tosiasioihin. Luotamme paljon LinkedIniin, koska siellä on vahva sosiaalinen kontrolli”, MPS Careerin toimitusjohtaja Elina Koskela toteaa Taloussanomille.

Ei pitkiä kirjeitä

Hakemuskirjettä ei kannata aloittaa työhistorian tai oppiarvon kuvailulla, Taloussanomat sanoo. Kirje kannattaa pitää tiiviinä, ehdoton maksimi on yksi A4.

”Hakemuskirjeen alusta pitää näkyä helposti, mitä osaamista hakija tuo tullessaan ja miksi hän hakee juuri tätä työpaikkaa. Omaa CV:tä ei saa toistaa, vaan omasta osaamisesta pitää kertoa omin sanoin ja oman persoonan kautta”, HR4:n rekrytointiliiketoiminnasta vastaava Lotta Lehtipuu sanoo Taloussanomille.

Omasta työstä ja kokemuksesta kannattaa kertoa selvästi ja ymmärrettävästi. ”Yleisin ongelma hakemuksissa on jaarittelu. Pitkistä hakemuksista tulee helposti tunne, että hakija ei osaa hahmottaa ajatuksiaan”, Juutilainen huomauttaa.

Jos palkkatoive pyydetään jo hakuvaiheessa,  se kannattaa Juutilaisen mukaan asettaa riittävän laveaksi haarukaksi ja lisätä vielä perään sulkuihin sana neuvoteltavissa. ”Palkkatoive on aina suuntaa-antava. On huonoa rekrytointia, jos hyvällä taustalla ja motivaatiolla varustettu työntekijä putoaa hakemusten lukuvaiheessa korkean palkkatoiveen vuoksi”, Juutilainen korostaa.

Monen hakijan LinkedIn-profiilin päivitys on jäänyt puolitiehen. Työtä hakevan kannattaa pitää LinkedIn-tietonsa kunnossa.

”Osa hakijoista tiivistää CV:tä ja pitää LinkedIn-profiilin runsaampana. Katson sen aina, kun se on liitetty ansioluetteloon”, HR4:n Lotta Lehtipuu kertoo Taloussanomille.

HR4 on osa Accountor-konsernia.

Lähde: Taloussanomat, Topi Kanniainen

Jätä yhteydenottopyyntö
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail