Talouskehitys tuo valoisia näkymiä joka puolelle Suomea

Elinkeinoelämän ja yritystoiminnan osalta tilanne nähdään koko Suomessa parempana kuin vuosi sitten. Näkymät sekä puolen vuoden että vuoden päähän ovat hyvin positiiviset.

Talouskehitys tuo valoisia näkymiä joka puolelle Suomea


Talouden ja työllisyyden myönteisen kehityksen ennakoidaan jatkuvan lähitulevaisuudessa ympäri Suomen, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön alueellisten kehitysnäkymien raportista. Myös aiemmin rakennemuutoksista kärsineet alueet ovat päässeet kasvu-uralle.

Työttömyys on laskenut kaikilla alueilla ja hyvän kehityksen ennakoidaan jatkuvan lähitulevaisuudessa. Myös pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorten työttömyyden odotetaan helpottuvan.

Talouskasvun myötä työvoiman kysyntä on vilkastunut, mikä näkyy TE-toimistoihin ilmoitettujen uusien avoimien työpaikkojen määrän kasvuna. Myös eläkkeelle siirtyvien korvaaminen luo kysyntää työmarkkinoille.

Samalla kuitenkin yhä useammalla alueella ollaan huolissaan osaavan työvoiman saatavuudesta. ”On ilahduttavaa, että kehitys alueilla on saatu kääntymään. Samalla on etsittävä uusia keinoja siihen, miten saamme tekijät ja työn entistä paremmin kohtaamaan. Sen vuoksi kokosimme kehysriihessä työllisyyspakettiin joukon nopeasti vaikuttavia toimia osaamisen päivittämisen ja uranvaihdostilanteiden tueksi”, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä tiedotteessa.

Elinkeinoelämän ja yritystoiminnan osalta tilanne nähdään koko Suomessa parempana kuin vuosi sitten. Vain Turunmaalla tilanne on heikentynyt vuoden takaisesta. Näkymät sekä puolen vuoden että vuoden päähän ovat hyvin positiiviset.

Asuntorakentamisen kasvu jatkuu, varsinkin väestön kasvusta hyötyvissä maakuntien keskuskaupungeissa. Asunto- ja korjausrakentamisen lisäksi alaa työllistävät eri puolilla maata menossa tai käynnistymässä olevat useat julkiset toimitilahankkeet ja liikenneinfrahankkeet. Suuria rakennusinvestointeja on käynnissä tai suunnitteilla mm. pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa.

Pohjois-Suomessa odotetaan kaivosteollisuuden ja biotalouden investointien sekä matkailun kasvun aiheuttavan kasvuloikan elinkeinoelämässä. Lounais-Suomessa puolestaan kasvun kärkenä on auto- ja meriteollisuus. Matkailun kasvua on etenkin Lapissa, Helsingin seudulla ja Saimaan alueella.

Lähde: STT, TEM

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail