Suomi nousi kolmanneksi kansainvälisessä eläkevertailussa

Kärkikaksikko on selvästi muita edellä.

Suomi nousi kolmanneksi kansainvälisessä eläkevertailussa


Suomen eläkejärjestelmä on sijoittunut kolmanneksi parhaaksi kansainvälisessä eläkevertailussa. Melbourne Mercer Global Pension Index -nimisessä vertailussa ensimmäiseksi sijoittui Hollanti ja toiseksi Tanska.

Viime vuonna Suomi oli viides. Suomen sijan paraneminen johtuu vertailun mukaan pääosin siitä, että eläkkeiden korvaustason laskentaan liittyvä muutos satoi Suomen laariin.

Mercer-indeksissä eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta. Suomi sijoittui kymmenen parhaan joukkoon kaikissa kategorioissa. Suomen järjestelmä oli paras luotettavuudessa ja läpinäkyvyydessä.

Indeksileikkaukset heikentäneet vähimmäiseläkkeitä

Kärkikaksikon Tanskan ja Hollannin välinen ero on pieni ja ne ovat muita selvästi edellä.

– Jäämme kärkikaksikosta kestävyysnäkymissä. Tanskassa ja Hollannissa on Suomea huomattavasti suuremmat eläkevarat. Myös maksuja rahastoidaan suuremmassa mittakaavassa, sanoo johtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksen tiedotteessa.

Suomi pärjäisi vertailussa vielä paremmin, jos minimieläketurva olisi suurempi, ikääntyneiden työllisyysaste korkeampi ja eläkevaroja rahastoitaisiin enemmän. Myös puolisoiden eläkeoikeuden jakaminen parantaisi pisteitä.

– Indeksileikkausten takia vähimmäiseläkkeiden taso on heikentynyt viime vuosina. Ja vaikka 60 vuotta täyttäneiden työllisyysaste on kehittynyt positiivisesti, siinäkin on vielä parantamisen varaa, sanoo Kautto.

Mitalisijojen jälkeen tulivat Australia, Ruotsi, Norja ja Singapore. Vertailussa oli mukana 34 maata.

– Monet ikääntyvään väestöön liittyvät haasteet ovat samanlaisia ympäri maailmaa riippumatta maan yhteiskunnallisesta, poliittisesta, historiallisesta tai taloudellisesta vaikutusvallasta, sanoo David Knox Merceriltä vertailussa.

Lähde: STT, TUULI OIKARINEN

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail