Suomalaista sielunmaisemaa voi sanoittaa myös Peking-oopperalla

Fyysisen teatterin taituri Antti Silvennoinen on luotsannut Peking-oopperaryhmää Suomessa jo vuosia.

Suomalaista sielunmaisemaa voi sanoittaa myös Peking-oopperalla


Peking-oopperaa tekevä suomalaisryhmä Wusheng Company on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa. Ryhmän perustajajäsen ja taiteellinen johtaja Antti Silvennoinen kertoo ryhmän teosten saaneen Suomessa yllättävän hyvän vastaanoton, vaikka tyyli on varsin erilainen verrattuna suomalaiseen näyttämötaiteeseen.

Silvennoisen mukaan Peking-oopperan ilmaisutyyli sopii hyvin suomalaisen sielunmaiseman sanoittamiseen.

”Ilmaisumuoto on hyvin pelkistettyä. Ensin ollaan hyvin neutraaleja, mutta sitten kun ilmaistaan jotain, niin vedetään ihan överiksi – vähän niin kuin suomalainen mentaliteettikin”, Silvennoinen naurahtaa.

Ryhmä on esittänyt myös Peking-oopperan perinteisiä kappaleita, mutta Silvennoinen huomauttaa, että niiden esittämisestä Suomessa tulee toisinaan etäännyttävä tunne.

Suoraviivainen ilmaisumuoto sopii pelkistettyjen tarinoiden kertomiseen. Vuonna 2013 ensi-iltansa sai Silvennoisen laatima teos suomalaisesta yövartijasta, joka puolustaa postikeskusta ilkeämielisiltä tunkeutujilta.

”Vartijan käsikirjoitus oli kuusi liuskaa harvalla rivinvälillä. En lähtisi esimerkiksi (Henrik) Ibsenin Nukkekotia tekemään tällä tyylillä, siitä ei tulisi mitään. Pitää olla tarpeeksi yksinkertainen tarina.”

Tähtäimessä aiempaa suurempi produktio

Lauantaina Wusheng Company esittää jälleen otteita Vartijasta Helsingissä pidettävässä Suomi–Kiina-kulttuurigaalassa. Tuleville vuosille Silvennoisella on suuria suunnitelmia.

”Pitkän tähtäimen suunnitelmana on, jos kolmen vuoden päästä onnistuisimme tekemään hieman isomman produktion.

Silvennoinen kertoo, että ryhmä on onnistunut saamaan toiminnalleen myös rahoitusta. Hänelle itselleen myönnettiin viime syksynä viisivuotinen taiteilija-apuraha, joka osaltaan turvaa työskentelyn jatkumisen.

”Olemme saaneet rahaa ihan hyvin tähän mennessä. Uskon, että se antaa osviittaa siitä, että olemme tehneet jonkun mielestä hyvätasoista työtä.”

Lähde: STT, HETA HASSINEN

 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Facebooktwitterlinkedinmail