Suomalaisista marjoista voi olla apua superbakteerien nujertamiseen

VTT haluaa kehittää marjauutteesta haavoja parantavan suihkeen.

Suomalaisista marjoista voi olla apua superbakteerien nujertamiseen


Suomalaisten marjojen antimikrobiset yhdisteet voivat olla tehokkaita niin sanottujen superbakteerien torjunnassa. Bakteerien kasvua hillitseviä yhdisteitä on erityisesti lakassa, vadelmassa ja mesimarjassa, kertoo Teknologian tutkimuskeskus VTT. Yhdisteitä on runsaasti marjojen siementen pinnalla.

Yhdisteitä sisältävää uutetta voi VTT:n mukaan valmistaa siemenistä, jotka jäävät käyttämättä, kun marjoista puristetaan mehua elintarvikekäyttöön.

Marjauute on osoittautunut erittäin tehokkaaksi antibioottiresistenttejä mikrobeja vastaan. Tyypillinen tällainen on MRSA-bakteeri.

– Jo hyvin pienellä pitoisuudella uute kykenee lähes kokonaan nitistämään MRSA-mikrobin iholla. Etuna on myös, että uutteet eivät vahingoita ihon hyödyllistä bakteerikantaa, kertoo dosentti Riitta Puupponen-Pimiä VTT:ltä.

Hänen mukaansa marjauutteen ja antibiootin yhdistelmä toimii erinomaisesti.

Marjauutteella voidaan uudelleen aktivoida antibiootti, joka on jo menettänyt tehonsa mikrobia vastaan.

Ihoa parantava suihke

Antimikrobisille marjauutteille on runsaasti sovellusmahdollisuuksia terveydenhuollossa. Uutteita voitaisiin hyödyntää esimerkiksi leikkausten esivalmisteluissa, ihon tulehdusten ehkäisemisessä sekä haavojen paranemisessa.

– Jatkotutkimuksissa keskitymme ihosovelluksiin. Tavoitteena on kehittää lääke tai esimerkiksi ihospray, jota voitaisiin käyttää ennen leikkausta MRSA:n eliminoimiseen ja operaation riskien vähentämiseen. Esimerkiksi voiteena tai sideharsoon imeytettynä marjauutteita voitaisiin hyödyntää lisäksi koko haavan paranemisen ajan, Puupponen-Pimiä kuvailee.

VTT on jo pitkään tutkinut marjojen antimikrobisia yhdisteitä ja kehittänyt tapoja niiden hyödyntämiseksi.

Luonnossa marjojen aktiiviset yhdisteet suojaavat siementä muun muassa homehtumiselta ennen siemenen itämistä.

Lähde: STT

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail