Suomalaiset ovat EU:n onnellisin kansa – Ruotsilla tasa-arvon kärkipaikka

Suomessa elävät EU:n onnellisimmat ihmiset, ilmenee EU:n tilastoviraston Eurostatin laajasta katsauksesta Naisten ja miesten elämä Euroopassa – tilastollinen muotokuva.

Suomalaiset ovat EU:n onnellisin kansa – Ruotsilla tasa-arvon kärkipaikka


Tilastokeskuksen suomeksi julkaiseman katsauksen mukaan suomalaiset ja ruotsalaiset miehet ovat yhtä onnellisia, mutta suomalaisnaiset ovat himpun verran onnellisempia kuin ruotsalaisnaiset.

Suomalais- ja ruotsalaismiesten onnellisuutta mittaava luku on kouluasteikolla 8,0 pistettä. Naisten keskiarvo on Suomessa 8,1, kun Ruotsissa keskiarvo on 8,0.

EU:n keskiarvo on seiskan tasoa kummallakin sukupuolella. Bulgariasta löytyvät selvästi onnettomimmat ihmiset, keskiarvo jää alle vitosen molemmilla sukupuolilla.

Eurostatin julkaisu on tuhti tilastopaketti eurooppalaisten elämän eri puolista. Tietoja on koottu muun muassa erilaisista elämän virstanpylväistä kuten terveydestä, tyytyväisyydestä elämään, asumisesta, koulutuksesta, tuloista, työllisyydestä, ruokailusta ja liikunnasta, kulttuuritottumuksista ja sosiaalisista suhteista.

Ruotsi on kärkimaa Eurostatin julkaisemissa tasa-arvomittauksissa. Suomi seuraa perässä reilulla erolla.

Esimerkiksi EU:n tasa-arvoisimmat maat lasten päivittäisessä hoidossa ovat Ruotsi ja Slovenia. Kaikissa EU-maissa naiset huolehtivat lapsista enemmän kuin miehet, mutta Ruotsissa ja Sloveniassa ero on vain 6 prosenttiyksikköä.

Suomi ja Portugali ovat seuraavina 12 prosenttiyksikön erolla.

EU-maissa ero on keskimäärin 24 prosenttia. Laiskimmat miehet löytyvät Kreikasta, Maltalta ja Romaniasta.

Ruuanlaitto ja kotityöt ovat jakautuneet tasa-arvoisimmin Ruotsissa. Suomi on tilastossa viidentenä. Latvia, Tanska ja Viro kiilaavat väliin.

Suomi on keskinkertainen naisjohtajien määrässä

Tulotilastoissa ei ole yllätyksiä. Naiset tienaavat EU:ssa keskimäärin 16,3 prosenttia vähemmän kuin miehet.

Johtajiksi yltäneiden naisten tilasto on kuitenkin yllättävä. Latviassa, Puolassa ja Sloveniassa naisten osuus johtajista on yli 40 prosenttia. Latviassa osuus on peräti 47 prosenttia.

Ruotsi on lähellä 40 prosentin rajaa, mutta Suomi pääsee vain nippa nappa EU:n keskiarvon yläpuolelle 34 prosentin osuudella. Esimerkiksi Virossa naisjohtajien osuus on selvästi Suomea suurempi.

Lähde: STT, ANTTI AUTIO

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail