Soulin kuningatar Aretha Franklin inspiroi useita sukupolvia ja nykypäivän poptähtiä

Franklin antoi urallaan äänen naisille ja mustalle Amerikalle.

Soulin kuningatar Aretha Franklin inspiroi useita sukupolvia ja nykypäivän poptähtiä


Musiikkilegenda ja -ikoni, soulin kuningatar, mustan Amerikan ja naisten ääni – näin torstaina kuollutta, maailman tunnetuimpiin laulajiin kuulunutta soul-tähti Aretha Franklinia on kuvailtu läpi hänen vuosikymmeniä kestäneen uransa. Urallaan Franklinin on katsottu jättäneen suuren jäljen niin musiikkiin kuin taisteluun tasa-arvon puolesta.

Haimasyöpää sairastanut Franklin kuoli kotonaan Detroitissa 76-vuotiaana. Franklinin perheen mukaan hän kuoli perheensä ja rakastettujensa ympäröimänä. Pian kuolinuutisen jälkeen sosiaalinen media täyttyi osanotoista ja kunnianosoituksista miljoonien rakastamalle Franklinille.

– Olemme tunteneet rakkautenne Arethaa kohtaan ja tieto siitä, että hänen perintönsä elää, tuo meille lohtua, perhe muun muassa sanoi tiedotteessaan ja kiitti Franklinin faneja saadusta tuesta.

Vanhemmat gospel-laulajia

Franklin syntyi vuonna 1942 Yhdysvalloissa Memphisin kaupungissa. Sekä hänen isänsä että äitinsä olivat gospel-laulajia. Franklinin isä myös toimi pastorina Detroitissa. Pastori Franklin kuoli vuonna 1984 oltuaan useamman vuoden koomassa sen jälkeen, kun häntä oli ammuttu ryöstön yhteydessä. Tytär puhui harvoin julkisuudessa isänsä kuolemasta.

Franklinin äiti puolestaan kuoli vuonna 1952. Hän ja pastori Franklin olivat eronneet joitakin vuosia aiemmin.

Franklin oli naimisissa kahdesti, ensin 60-luvulla tuolloin managerinaan toimineen Ted Whiten kanssa ja myöhemmin näyttelijä Glynn Turmanin kanssa. Franklin sai elämänsä aikana neljä lasta, kaikki poikia. Ensimmäisen lapsensa Franklin sai vain 12-vuotiaana.

Respect-kappale pysytteli soittolistojen kärjessä

Franklinin tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Respect (1967), Natural Woman (1968) ja I Say a Little Prayer (1968). Hän oli ensimmäinen nainen, joka valittiin Rock and Roll Hall of Fameen (1987). Grammy-palkintoja Franklin kahmi uransa aikana kaikkiaan 18 kappaletta. Ehdolla hän oli huimat 44 kertaa.

Franklin myös lauloi sekä presidentti Bill Clintonin että presidentti Barack Obaman virkaanastujaisissa. Presidentti George W. Bush puolestaan myönsi vuonna 2005 Franklinille presidentin vapaudenmitalin, joka on maan korkein siviilikunniamerkki.

Erityisesti Franklinin versiota Respect-kappaleesta on kuvailtu mullistavaksi, ja 1960-luvun soundtrackiksi tituleeratun kappaleen tulkittiin vaativan kunnioitusta niin naisille kuin mustalle väestölle 1960-luvun Yhdysvalloissa. Kun Respect julkaistiin vuonna 1967, se ampaisi soittolistojen kärkeen ja pysyi siellä ainakin 12 viikkoa, Washington Post kertoo.

Viisi vuosikymmentä kestäneen uran tehnyt Franklin on inspiroinut myös nykypäivän musiikkitähtiä kuten Mariah Careyta, Whitney Houstonia, Alicia Keysia ja Beyoncea.

Franklin ilmoitti viime vuoden alkupuolella lopettavansa kiertueiden tekemisen, mutta jatkoi kuitenkin vielä yksittäisissä konserteissa esiintymistä. Franklinin viimeiseksi esiintymiseksi jäi tiettävästi viime marraskuussa järjestetty Elton Johnin nimeä kantavan aids-säätiön gaalatapahtuma.

Epäilykset soul-tähden heikentyneestä terveydentilasta voimistuivat, kun Franklin joutui keväällä perumaan esiintymisiään.

Lähde: STT-AFP

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail