Ronkaisen harppaus huipulle on tosi tuhkimotarina

Oulun Ettan vaihtopenkiltä puolessa vuodessa lentopallon MM-kisoihin.

Ronkaisen harppaus huipulle on tosi tuhkimotarina


Suomen lentopallomaajoukkue tarvitsee miesten MM-turnauksessa uusia, pelkäämättömiä vastuunkantajia. Sellaiseksi on valmis aikuisten arvokisojen ensikertalainen Antti Ronkainen.

Kentällä laitapaikalta operoiva Ronkainen ehti ottaa jo viime sunnuntaina kisoissa varaslähdön. Toinen järjestäjämaa Bulgaria kaatoi Varnassa Suomen 3–0.

Ronkainen teki vaikutuksen ennakkoluulottomuudellaan. 22-vuotias tulokas pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa reilu kuukausi sitten, mutta ei arastellut MM-avauksessa lainkaan.

– Parhaiten mieleen jäävät parannettavat asiat. Ei olisi periaatteessa tarvinnut hoitaa kuin muutama juttu paremmin, peli olisi voinut kääntyä miten vain, Ronkainen aprikoi Mustanmeren rannalla sijaitsevassa bulgarialaishotellissa.

– Bulgarian pelaajien kokemus näkyi, hän myöntää.

Vaihtopenkilläkin voi oppia

Suomi sijoittui neljä vuotta sitten Puolan MM-kilpailuissa yhdeksänneksi. Se oli hieno saavutus, ja sellainen oli myös yltäminen heti perään seuraavaan MM-turnaukseen.

Kuusissa EM-kisoissa peräkkäin pelannut Suomi on vakiinnuttanut paikkansa kansainvälisellä lentopallokartalla. Haikailtu läpimurto terävämmälle huipulle on odotuttanut itseään.

Suomen ilme on arvokisaputkesta huolimatta ollut pari viime vuotta hieman totinen. Uskoa antamaan tarvitaan Ronkaisen kaltaista pelaajaa, jonka kehitys on viime kuukausina ollut huimaa.

Vielä kotimaisen liigakauden lopussa 189-senttinen yleispelaaja katseli oululaisjoukkueensa pelejä vaihtopenkiltä.

– Eetu Pennasen ja Jiri Hännisen kanssa kisattiin pelipaikoista. Vasta playoff-otteluissa pääsin kunnolla kentälle, Ronkainen muistelee.

Vaihtopenkkikomennus opetti nöyryyttä.

– Kun tavoitteet ovat korkealla, peliä on pirun raastavaa seurata vaihtopenkiltä. Se pani miettimään asioita.

Ei mikään junioritähti

MM-Bulgariassa Ronkainen voi keskittyä miettimisen sijasta pelaamiseen.

– Pelaamaanhan tänne on tultu, hän ennakoi pitkän ottelutauon jälkeen perjantaista Kuuban kohtaamista.

Ronkaisen maajoukkueläpimurto antaa uskoa ennen kaikkea siksi, ettei hän ollut mikään junioritähti.

– En todellakaan! Kasvupyrähdyksenikin tapahtui vähän myöhemmin kuin muilla, Rovaniemen urheilulukiossa liigapelaajaksi jalostunut Ronkainen sanoo.

Työntekoon hän on aina valmis.

– Rovaniemellä valmentaja Jukka Mäkihannun kanssa hinkattiin aika paljon.

Iso vastuu Kuuba-pelissä

Ettassa ainakin ensi kauden kotimaista liigaa pelaava Ronkainen saa keski-iältään vain noin 24-vuotiasta Kuubaa vastaan näkyvyyttä. Nuori Kuuban joukkue satsasi Puola-avauksessaan kanuunasyöttöihin, ja Suomen riveissä Ronkainen nostaa vastustajan aloituksia.

– Aikamoisia pommeja tuli, myös hyppysyötöissä. Kuubalaiset syöttävät riskillä kovia, mutta niitäkin on mukava nostella, Ronkainen vakuuttaa valoisasti.

Lähde: STT, REIMA RAUTIAINEN

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail