Osallistu Tumppitalkoisiin

Suomen ASH haastaa Maailman ympäristöpäivänä 5.6. kaikki mukaan Tumppitalkoisiin. Tavoitteena on kerätä tupakantumpit pois pihoilta, puistosta, teiden varsilta ja rannoilta.

Osallistu Tumppitalkoisiin


”Jopa kolme neljästä tupakoijasta heittää tumpin maahan. Teemalla ”Tumppi ei maadu” haluamme kiinnittää huomiota tupakantumppien ympäristövaikutuksiin ja siihen, että savuton Suomi olisi samalla myös tumpiton Suomi”, sanoo toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Suomen ASH ry on valtakunnallinen kansanterveysjärjestö ja tupakkapolitiikan asiantuntija, jonka tavoitteena on edistää nikotiinituotteiden käytön loppumista.

Tumppitalkoisiin voi osallistua kuka vain ja koska vain, vaikka jo nyt. Twitterissä tai Instagramissa voi jakaa kuvia tai viestejä hashtageilla #tumppitalkoot, #ekoteko, #ympäristöpäivä ja #WorldEnvironmentDay .

Maailma paremmaksi roska kerrallaan

Yhä useampi haluaa yhdistää ympäristöstä huolehtimisen lenkkeilyyn. Tämän kevään trendilaji on ploggaus eli roskakävely tai roskajuoksu.

Yksittäisen ihmisen panos voi olla hyvinkin merkittävä. Hyvinkääläiset Ilkka ja Kaija Erkkilä ovat harrastaneet roskien keräystä jo seitsemän vuotta. Huhtikuun lopulla Erkkilöiden saldo oli jo 601900 tumppia ja 1654 muovikassillista kerättyä roskaa. Aikanaan Vuoden tamperelaisiksikin valitut Erkkilät ovat saaneet työstään tunnustusta myös valtakunnan huipulta saadessaan muutama vuosi sitten kutsun presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle.

Tupakantumppi on maailman yleisin roska

Maailmanlaajuisesti ympäristöön heitetään 4,5 biljoonaa tumppia joka vuosi. Suomessa ympäristöön päätyy noin neljä miljardia tumppia vuosittain.

Rannikoitten ja kaupunkialueitten roskista jopa 30-40 % on tupakantumppeja. Tupakantumpeista keräytyy vuosittain jätettä arviolta 340-680 miljoonaa kiloa. Tässä määrässä ei ole huomioitu muita tupakkajätteitä, kuten tupakkapakkauksia.

Luontoon heitetyt tumpit eivät maadu, sillä ne on tehty selluloosa-asetaatista. Selluloosa-asetaatti on muovia, jonka hajoaminenkin kestää vuosia. Tumppien sisältämät myrkyt kulkeutuvat mikromuovihiukkasten mukana vesistöihin ja maaperään ja lopulta ravintoketjussa eläimiin ja ihmisiin.

WHO:n viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan tupakan tumppiosaan voi imeytyä tupakasta peräti 7000 erilaista kemikaalia, joista osa on suoraan ympäristölle vaarallisia, kuten raskasmetalli, nikotiini, lyijy ja arsenikki. Tunnettuja karsinogeenejä eli syöpävaarallisia aineita tupakassa on 50.

Lähde: STT

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail