Oman diabetesriskinsä voi selvittää nopealla nettitestillä

Suomessa kehitetty StopDia-nettitesti antaa melko luotettavan ennusteen siitä, kuinka todennäköistä on sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Oman diabetesriskinsä voi selvittää nopealla nettitestillä


Oman riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen voi selvittää nopealla nettitestillä. Suomessa kehitetty riskitesti on laajasti käytössä maailmalla ja antaa melko luotettavan ennusteen siitä, kuinka todennäköistä on sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Parin minuutin verkkotesti avattiin vuosi sitten. StopDia-tutkimus raportoi nyt tuloksia siitä, kuinka tehokkaasti testi tunnistaa vaarassa olevat. Riskitestissä kohonneet pisteet saaneista kuudella prosentilla havaittiin tyypin 2 diabetes, jota ihminen on sairastanut tietämättään. Lisäksi yli puolella oli häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta eli diabeteksen esiaste. Tulokset perustuvat yli kolmentuhannen tutkimukseen jo osallistuvan ihmisen laboratoriotuloksiin.

”Riskitesti on otettu todella hyvin vastaan. Erityisesti se on tavoittanut niitä, joita toivoimmekin, eli henkilöitä, joiden olisi hyvä havahtua riskiinsä”, kertoi tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tiedotteessa.

Tutkimusryhmä kehottaa kaikkia aikuisia tekemään testin ja selvittämään oman riskinsä sairastua. ”Hoitamattomana tyypin 2 diabetes on vakava sairaus. Elintapoja muuttamalla voitaisiin tyypin 2 diabetekseen sairastuminen useimmiten välttää”, kertoo tutkimuksen koordinaattori, terveystieteiden tohtori Tanja Tilles-Tirkkonen Itä-Suomen yliopistosta.

Suomessa kakkostyypin diabeteksen hoito maksaa keskimäärin 2 178 euroa vuodessa diabeetikkoa kohti. StopDia-tutkimus selvittää, miten sairautta voi ehkäistä kustannusvaikuttavasti.

Testin voi tehdä osoitteessa stopdia.fi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail