Museokortin ensimmäiset 3 vuotta: ennätyksiä, isoja lukuja ja positiivista palautetta

Museoissa rikotaan kaikkien aikojen kävijäennätyksiä. Museoiden käyttökulttuuri on muuttunut ja yhteenlasketut tulot kasvaneet.

Museokortin ensimmäiset 3 vuotta: ennätyksiä, isoja lukuja ja positiivista palautetta


Museokortti juhlii kolmevuotista taivaltaan lauantaina 5. toukokuuta. Kahden miljoonan Museokortti-käynnin raja ylittyy ennen toukokuun puoltaväliä, eli sopivasti juhlahumussa. Kolmen ensimmäisen vuoden aikana kortteja on valmistettu noin 165 000 kappaletta. Tällä hetkellä voimassa on noin 120 000 korttia.

”Museokortilla on ilman muuta ollut positiivisia vaikutuksia museoiden imagoon”, toteaa Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet. Hän kehuu Museokortin madaltaneen kynnystä tulla museoihin ja mahdollistaneen helpot poikkeamiset useissa kohteissa. Museokortilla pääsee lähes 270 museokohteeseen, jotka sijaitsevat Ahvenanmaalta Inariin. Pelkästään pääkaupunkiseudulta Museokortti-kohteita löytyy 40.

”Kortti antaa mahdollisuuden tehdä pikavierailuja museoihin esimerkiksi ruokatunnilla tai vaikkapa bussia odotellessa. Kaikkea ei tarvitse katsoa kerralla, vaan voi tulla uudelleen vaikkapa huomenna tai viikon päästä”, pääjohtaja Kostet pohtii. ”Kävijän näkökulmasta kannattaa muistaa, mitä useammassa museossa käyt, sen halvemmaksi kortti sinulle tulee”, vinkkaa Kostet.

Kansallisgallerian pääjohtaja Risto Ruohonen on samaa mieltä. ”Museokortin myötä Ateneumissa, Kiasmassa ja Sinebrychoffin taidemuseossa käy selvästi enemmän moninkertaisia kävijöitä. Kortti tekee mahdolliseksi näyttelyyn tutustumisen osissa tai lempiteoksen tervehtimisen vaikka kerran viikossa.”

Ruohosen mielestä Museokortti on hieno osoitus yhteistyön ja yhteisten mahdollisuuksien voimasta. ”Onnea kolmevuotiaalle! Jatketaan hyvin alkanutta yhteistyötä taiteen ystävien hyväksi.”

Kolmevuotias etsii ikätovereita

Museokortti juhlii 3-vuotissynttäreitään myös jakamalla elinikäisiä kulttuurimatkoja ikätovereilleen. Museokortin syntymäpäivän kunniaksi jokainen 5. toukokuuta vuonna 2015 syntynyt saa elinikäisen Museokortin. Lisäksi syntymäpäiväsankarin huoltaja saa vuoden mittaisen kulttuurimatkan, eli tavallisen Museokortin.

 Saadakseen elinikäisen Museokortin on syntymäpäiväsankarista ilmoitettava lauantaihin 5.5. klo 23.59 mennessä Museokortin asiakaspalveluun, joka kertoo tarkemmat yksityiskohdat. Syntymäpäivä täytyy voida todentaa.

”Ikätovereillemme eli museonatiiveille lahjoitettavat Museokortit ovat voimassa seuraavat 200 vuotta tai niin kauan kuin korttijärjestelmä on olemassa”, kehitysjohtaja Seppo Honkanen lupaa. ”Museonatiivit ovat eläneet koko ikänsä maailmassa, jossa museoon voi poiketa milloin vain.”

Kaikkien aikojen kävijäennätyksiä

Suomalaiset museot ovat tehneet kaikkien aikojen kävijäennätykset kahtena edellisenä vuonna. Kuuden miljoonan museokävijän raja ylittyi ensimmäistä kertaa vuonna 2016 ja ennakkotietojen mukaan seitsemän miljoonan kävijän raja ylitettiin vuonna 2017.

Museokortti on muuttanut museoiden käyttökulttuuria. Kortin hankkineet poikkeavat aktiivisesti museoissa ja houkuttelevat mukaan myös ystäviään. Kävijämäärien ohella museoiden pääsymaksutulot ovat kasvaneet selvästi. ”Museoiden yhteenlasketut pääsymaksutulot ovat kasvaneet Museokortin markkinoille tulon jälkeen merkittävästi”, kertoo Suomen museoliitto ry:n pääsihteeri Kimmo Levä. ”Kolmessa vuodessa Museokortti-järjestelmän kautta on maksettu museoille pääsymaksutuloja 12,5 miljoonaa euroa.”

Museokorttiin ollaan tyytyväisiä

Museokortti on Suomen museoliitto ry:n perustama ja jäsenistölle maksuton palvelu. Myyntitulot palautetaan museoille kävijämäärien perusteella, jonka lisäksi osuus käytetään järjestelmän ylläpitokuluihin ja museoiden yhteismarkkinointiin.

Asiakaspalaute kertoo, että Museokorttiin ollaan erittäin tyytyväisiä. Yleisarvosana Museokortille on 6 900 vastaajan asiakaskyselyssä 4,83 (asteikko 1—5). ”Museokortti on yksi parhaista hankinnoistani ikinä. Reissatessa tulee selvitettyä etukäteen, missä museoissa voisi poiketa. Kynnys piipahtaa museossa on selvästi madaltunut, vaikka ennenkin olen museoissa käynyt”, muotoilee eräs asiakaskyselyyn vastannut.

Monet palautteen antajat kehuvat Museokorttia ja kirjastokorttia lompakon parhaiksi korteiksi. Innostuneimmissa vastauksissa Museokorttia väitetään tärkeimmäksi keksinnöksi sitten höyrykoneen, joku jopa vertaa kortin merkitystä maailmankuvan avartajana kirjapainotaidon keksimiseen. ”Museokortin ja aikaisempaa kunnianhimoisemman sisältötarjonnan ansiosta museoista on tullut tavattoman suosittuja, paikoin jopa uusia jokamiehen olohuoneita.”

Museokortin innoittajana on toiminut hollantilainen korttiratkaisu. Alankomaissa perinteisen museokortin omistaa peräti 1,3 miljoonaa henkilöä.

Lähde: STT, Museokortti

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail