Miljoonan euron Millennium-palkinto tekniikan tohtori Tuomo Suntolalle

Suomalaisfyysikko kehitti älypuhelinten vallankumouksen mahdollistaneen teknologian jo 70-luvulla.

Miljoonan euron Millennium-palkinto tekniikan tohtori Tuomo Suntolalle


Miljoonan euron Millennium-teknologiapalkinnon on saanut tekniikan tohtori Tuomo Suntola atomikerroskasvatuksen teknologian kehittämisestä.

Suntola on palkinnon ensimmäinen suomalainen voittaja, joka on myös tehnyt uransa Suomessa. Vuonna 2012 palkittu Linus Torvalds on tehnyt uransa Yhdysvalloissa.

Tekniikan Akatemia -säätiön (TAF) kansainvälisen palkinnon jakoi presidentti Sauli Niinistö Helsingissä.

Suntolan 1970-luvulla kehittämä atomikerroskasvatusteknologia (Atomic Layer Deposition, ALD) on nykyajan älypuhelinten ja tehokkaiden tietokoneiden taustalta löytyvä teknologia.

”Se on menetelmä, jolla voidaan rakentaa ohuita materiaalikerroksia hyvin hallitulla tavalla atomikerros kerrallaan”, Suntola selittää luomaansa teknologiaa.

Atomitason nanotekniikkaa

ALD-teknologialla valmistetaan muutaman atomikerroksen vahvuisia ohutkalvoja tietokoneiden mikroprosessoreihin ja muistikomponentteihin. Suomalaisfyysikon mukaan teknologia on mahdollistanut tietokoneiden tehon jatkuvan kasvun pienentämällä komponentteja nanotekniikan tasolle.

”Mikroprosessoreissa on peukalonkynnen kokoisella alueella jopa miljardeja transistoreita. Jotta ne saadaan kutistettua niin pieneen tilaan, joudutaan rakentamaan pintaan monimuotoisuutta, jossa transistori voidaan toteuttaa”, kuvailee Suntola.

Suntola kehitti ALD-tekniikan lääketieteellisiä instrumentteja varten ollessaan Instrumentariumin palveluksessa. Suomalaiskeksintöä käytetään elektroniikan ohella lääketieteessä ja energia-alalla.

Teknologia älypuhelinten nousun takana

Vuosikymmeniä sitten luotu teknologia on noussut arvoon arvaamattomaan nykyisellä kuluttajaelektroniikan aikakaudella. Suomalaisinnovaatio on yksi keskeisistä keksinnöistä älypuhelinten vallankumouksen taustalla.

”Nykyisten elektroniikkalaitteiden suorituskyky edellyttää näitä hyvin pienikokoisiksi nanotekniikalla tehtyjä transistoreita. Käytännössä se on kaikissa alle kymmenen vuotta vanhoissa elektroniikkalaitteissa. Nykyisiä mikropiirejä ei pystytä muilla tekniikoilla tekemään”, Suntola sanoo.

ALD-teknologiaan on Suomessa erikoistunut Picosun-yhtiö, joka valmistaa atomikerroskasvatukseen tarvittavia laitteita ja kemikaaleja maailmanlaajuiseen myyntiin. ”Tämä teknologia on aivan ratkaiseva. Se on muuttanut kaiken tietotekniikan jo nyt, ja tulevaisuus on vielä edessä”, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Kustaa Poutiainen.

”Tuonut myös sosiaalista muutosta”

Millennium-palkinnon kansainvälisen palkintolautakunnan puheenjohtaja Päivi Törmä sanoo STT:lle, että Suntolan kehittämä ALD-teknologia täyttää ”vahvasti ja erinomaisesti” kaikki tämän tunnustuksen kriteerit.

”Kyseessä on innovaatio, joka on jo sovellettu käytännössä. Lisäksi Suntolan teknologia on tuonut valtavasti taloudellista hyvinvointia ja myös sosiaalista muutosta. Ihmiset kommunikoivat nyt ihan toisella tavalla, kun käytössä ovat omat tietokoneet ja älypuhelimet.”

”Siinä mielessä tämä innovaatio on muuttanut hyvin selvästi myös yhteiskuntaa”, Törmä korostaa.

Joka toinen vuosi jaettava Millennium-tunnustus myönnettiin nyt kahdeksannen kerran. Sen voittaja on joitakin kertoja saanut myöhemmin myös Nobel-palkinnon.

Lähde: STT

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail