Mika Aaltonen: ”Työntekijä ei ole objekti”

Johtaminen on vuorovaikutusta, sanoo tulevaisuudentutkija Mika Aaltonen.

Mika Aaltonen: ”Työntekijä ei ole objekti”


Aaltosen mukaan länsimaalaisessa filosofiassa on virhe, jonka mukaan ihmisen mieli ja ympäristö ovat erillään toisistaan.

”Ajattelutavan mukaan meillä on subjekti ja objekti, opettaja ja oppilas, esimies ja alainen. Joku toinen tietää paremmin ja kertoo, miten teidän pitäisi oma työnne tehdä. Kukaan ei halua tulla kohdelluksi objektina. Johtaminen ja kommunikaatio ovat vuorovaikutusta”, Aaltonen sanoo.

Elämme jatkuvassa muutoksessa, jossa myös ajatusmaailman pitäisi kyetä muuttumaan.

”Kun elämme muuttuvassa maailmassa ja samaan aikaan yritämme tiukentaa yrityksissä kontrollia, ennen pitkää joku menee bisneksestämme ohi”, Aaltonen korostaa.

Muutos on avain yhteiskunnan kehitykseen

Yhteiskunnassa toimintaa ohjataan edelleen hierarkkisesti ylhäältä alaspäin. Toimintatapa ei ole Aaltosen mukaan kestävä.

”Ottamalla vastuu omasta tekemisestä ja organisoitumalla uudelleen voidaan pitää yhteiskunta pystyssä. Tämä muuttaa ihmisten roolia ja käyttäytymistä”, Aaltonen toteaa.

Aaltonen tyrmää perinteisen suomalaisen ajatusmallin työurasta. Hän toteaa, että yhteiskunnassa on vallinnut koko Suomen historian ajan hiljainen sopimus, joka menee suurin piirtein näin: jos hankin koulutuksen, saan työpaikan, ja jos en hölmöile töissä liikaa, pysyn siellä ja minulle maksetaan eläke.

”Sopimus ei enää päde. Voi olla, että hankin koulutuksen tai kaksi, mutta minun on silti vaikea löytää töitä. Ja vaikka en hölmöilisi töissä, minusta riippumattomista syistä voi olla, että työni on siirretty Itä-Eurooppaan tai Kiinaan eikä minua enää tarvita. Mitä vanhempi olen, sitä vaikeampi on löytää tie takaisin työuralle. Suomalainen keskiluokka on murtunut” , Aaltonen sanoo.

Nykyinen eläkeikä 200 vuoden takaa

Aaltosen mukaan yhteiskunta ei kestä 65 vuoden eläkeikää. Nykyinen eläkeikä juontuu 200 vuoden takaa Otto von Bismarckin Saksasta, jossa keskimääräinen elinikä oli 65 vuotta.

”Otto oli reilu kansleri ja antoi pidempään eläville loppuelämän vapaaksi. Yhdessäkään valtiossa ei kyetä elämään sellaisen rakenteen kanssa, jossa odotettavissa oleva loppuelämä olisikin 30 vuotta. Mielestäni yhteiskunta, joka pystyy pitämään ihmiset pitkään mukana, on taloudellisesti, sosiaalisesti ja moraalisesti kestävä.”

Tarvitsemme lähimmäisenrakkautta ja yhteistyötä

Aaltonen lainaa Adam Smithin ajatusta:

”Suurimman osan hienoista asioista ihmiset ovat tehneet toistensa kanssa. Jos haluatte parantaa omaa elämäänne, olkaa ystävällisiä lapsillenne, vanhemmillenne ja niille kenen kanssa teette työtä. Huomaatte että oma elämänne paranee.”

”Jos haukutte pääministeriä ja päättäjiä, pyrkikää sen jälkeen miettimään, mitä voisitte yhdessä tehdä, että asiat olisivat toisin”, Aaltonen kehottaa.

Mika Aaltonen oli puhujana PROImpactin järjestämässä työhyvinvoinnin Tulosfoorumissa marraskuussa.

 

Kuka?

Tulevaisuudentutkija ja kauppatieteen tohtori Mika Aaltonen on

  • Aalto-yliopiston johtamisen tutkimusalojen johtaja
  • London School of Economicsin tutkija
  • Sustainability Centerin toimitusjohtaja
  • kirjoittanut lukuisia kirjoja, mm. The Renaissance Society, joka on tehty yhteistyössä tanskalaisen futuristi Rolf Jensenin kanssa
  • entinen huippujalkapalloilija

 

Toimittaja: Katarina Klinge