Luottoluokittaja Fitch katsoi Suomen tulevaisuudennäkymät myönteisiksi

Luottoluokitus pidettiin ennallaan toiseksi parhaassa luokassa AA+.

Luottoluokittaja Fitch katsoi Suomen tulevaisuudennäkymät myönteisiksi


Luottoluokitusyhtiö Fitch Ratings on muuttanut Suomen tulevaisuudennäkymät myönteisiksi, kertoi Valtiokonttori lauantaina. Luottoluokittaja pitää Suomen luottoluokituksen toistaiseksi ennallaan toiseksi parhaassa luokassa AA+.

Näkymien muuttaminen viestii siitä, että Suomi saatetaan päästää takaisin vuorenvarmoina velallisina pidettyjen AAA-maiden kerhoon lähitulevaisuudessa. Nordean pääanalyytikko Jan von Gerichin mukaan päätös liittyy sekä globaaliin taloustilanteeseen että hallituksen toimiin.

– Suomi on viimein päässyt globaalin talouden kyytiin, mikä puoliautomaattisesti parantaa julkisen talouden näkymiä. Se on auttanut pysäyttämään velkasuhteen nousun ja kääntämään sen pieneen laskuunkin, mutta onhan siellä taustalla hallituksen toimetkin, von Gerich arvioi STT:lle.

Tiedotteessaan Fitch perustelee päätöstä Suomen julkisen velan tilanteen paranemisella.

Fitch laski Suomen luottoluokitusta parhaasta AAA-luokasta toiseksi parhaaseen luokkaan AA+ vuonna 2016.

Vuoden 2019 vaalit tuovat epävarmuutta

Suomen talouskasvun näkymät ovat Fitchin mukaan parantuneet keskipitkällä aikavälillä. Fitch myös pitää työmarkkinoiden kilpailukykysopimusta onnistuneena julkisten menojen leikkaamisessa.

Suurin epävarmuustekijä Fitchin mukaan ovat vuoden 2019 eduskuntavaalit. Uuden hallituksen kokoonpanoa ja siitä seuraavaa finanssipolitiikkaa on tässä vaiheessa vaikea ennakoida.

– Siellä on vaihtoehtoja, joissa finanssipolitiikkaa viedään kevyempään suuntaan, mutta Fitchin perusoletus on, että seuraava hallitus jatkaa tämän hallituksen uralla. Jos halutaan se kolme A:ta takaisin, niin velkasuhdetta pitää saada vielä alaspäin, von Gerich sanoo.

Pääanalyytikon mukaan Suomi voi päästä takaisin AAA-maiden kerhoon jo loppuvuodesta 2019.

Muista luottoluokittajista Moody’s säilytti Suomen luokituksen toiseksi parhaassa Aa1-luokassa huhtikuussa ja S&P niin ikään toiseksi parhaassa luokassa AA+ maaliskuussa.

Lähde: STT, LASSI LAPINTIE

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail