Liput saloissa suomalaisen kirjallisuuden kunniaksi

Aleksis Kivi oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija.

Liput saloissa suomalaisen kirjallisuuden kunniaksi


Tänään nostetaan liput salkoon Aleksis Kiven syntymäpäivän ja suomalaisen kirjallisuuden kunniaksi. Kirjailijan tuotantoon kuuluu tiettävästi ainakin 20 teosta.

Kiven näytelmä Nummisuutarit sai vuonna 1865 valtionpalkinnon. Kiven tunnetuin teos on Seitsemän veljestä vuodelta 1870. Kiveä kutsutaankin ansioistaan suomalaisen kirjallisuuden isäksi. Häntä on sanottu ensimmäiseksi suomalaiseksi ammattikirjailijaksi. Aluksi hän kirjoitti ruotsiksi.

Kivi, oikealta nimeltään Alexis Stenvall, kuoli vain 38-vuotiaana. Hänen persoonansa on pitkälti pysynyt mysteerinä, eikä hänestä tiettävästi ole valokuvia tai elinaikana maalattua muotokuvaa.

Kiven elämää horjuttivat taloushuolet, sairastelu ja mielen järkkyminen. Kivi joutuikin lopulta Helsingissä Lapinlahden mielisairaalaan, josta hänet kotiutettiin puolen vuoden hoitojakson jälkeen veljensä huomaan. Kivi on haudattu Tuusulaan.

Lähde: STT

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail