Laskettelukeskukset ovat heränneet ympäristöajatteluun

Hiilijalanjälki pienenee, kun käytetään uusiutuvaa energiaa ja lumetuksessa maalaisjärkeä.

Laskettelukeskukset ovat heränneet ympäristöajatteluun


Ilmastonmuutoksen kanssa kamppailevat laskettelukeskukset ovat heränneet ympäristöajatteluun. Muutama suomalainen keskus on omassa toiminnassaan jo lähellä täyttä päästöttömyyttä.

– Pyhällä ja Rukalla ympäristötyötä on tehty pitkään. Monessa muussakin keskuksessa on tehty paljon, mutta voitaisiin tehdä vielä enemmän. Ilmastotalkoissa tarvitaan kaikkien panosta, sanoo talvien pelastamiseen tähtäävän ilmastoliike Protect Our Winters Finlandin puheenjohtaja Niklas Kaskeala.

Pyhätunturin keskus on rinnekoneita lukuunottamatta päästötön. Polttoainepäästöistä keskus maksaa hyvitysmaksuja, joilla kehitetään kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n sertifioimia uusiutuvia energiamuotoja.

Energianlähde onkin Kaskealan mukaan laskettelukeskuksen tärkeimpiä ympäristövalintoja.

Osa keskuksista käyttää ympäristöjärjestöjen EKOenergia-merkittyä sertifioitua uusiutuvilla tuotettua sähköä. Toiset ovat tehneet omia sopimuksia uusiutuvilla tuotetusta sähköstä.

Rinneyhtiöiden sähkösopimuksen vaihtaminen uusiutuvaan energiaan ei kuitenkaan ole aina helppoa, koska sopimukset vanhan sähköntoimittajan kanssa voivat olla pitkiä.

Ylläksellä lumetetaan maalaisjärjellä

Ylläs on tuorein ilmastoliikkeen kanssa yhteistyötä tekevä matkailualue. Yllästunturissa toimivat kaksi laskettelukeskusta ovat mukana yhteistyössä alueen markkinointiorganisaation Visit Ylläksen kautta.

Äkäslompolon puolella toimivan Ylläs Ski Resort -keskuksen rinnetoimenjohtaja Tuomo Poukkasen mukaan energiankulutusta pyritään vähentämään kaikilla mahdollisilla keinoilla. Noin puolet keskuksen rinnepinta-alasta lumetetaan talvisin.

– Lumetuksessa noudatetaan maalaisjärkeä. Lunta tehdään, kun olosuhteet ovat riittävän hyvät ja lumetus tehokasta. Ulkoisen paineen takia ei tarvitse kiirehtiä rinteiden avaamista, Poukkanen toteaa.

Ylläsjärven puolella tunturia toimii Sport Resort Ylläs, joka käyttää pörssisähköä. Laskettelukeskuksen Mikko Virraniemen mukaan uusiutuvilla lähteillä tuotettua sähköä voidaan tulevaisuudessa harkita. Keskuksen rakennuksia lämmitetään maa- ja kaukolämmöllä.

Rinneyhtiöiden kalustoa, esimerkiksi hissejä, käytetään jopa vuosikymmeniä, joten kalusto uudistuu hitaasti.

– Aina kun jotakin uusitaan, energiatehokkuus ja ympäristökriteerit ovat keskeisiä, sanoo Ylläs Ski Resortin Poukkanen.

Äkäslompolon keskuksen omistava Lapland Hotels -konserni ei halunnut kertoa keskuksen käyttämistä energianlähteistä.

Levillä keskitytään energiatehokkuuteen

Levin talvikauden avaavaan alppihiihdon maailmancup-kilpailun rinteeseen käytettiin tänä vuonna pääosin säilöttyä lunta, joka tykitettiin viime talven kovilla pakkasilla, jolloin lumitykkien hyötysuhde on parhaimmillaan.

– Kesä oli suotuisa varastoinnille. Kisojen jälkeen keskustellaan, pitäisikö varastointia laajentaa muihinkin rinteisiin, rinnepäällikkönäkin toimiva ympäristövastaava Hannu Mäkitalo sanoo.

Kittilän Sirkassa toimiva Levin laskettelukeskus käyttää rinnetoiminnoissaan tuuli-, vesi- ja biovoimaa. Levillä on noudatettu keskuksen omaa ympäristöohjelmaa vuodesta 2008, ja tavoitteena on ollut vähentää energiankulutusta yhdeksän prosenttia.

Rinnekoneiden polttoainepäästöistä Levillä ei makseta hyvitysmaksuja. Mäkitalon mukaan Levillä keskitytään lumetuksen energiatehokkuuden kehittämiseen.

Lähde: STT, OTTO PONTO

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail