Kuluttajabarometri: Kuluttajat luottavat Suomen talouteen

Kuluttajat luottavat Suomen talouteen ja työttömyyden vähenemiseen, käy ilmi Tilastokeskuksen kuluttajabarometristä.

Kuluttajabarometri: Kuluttajat luottavat Suomen talouteenKuluttajien luottamusindikaattori oli huhtikuussa 23,2, kun se maaliskuussa oli 24,7 ja helmikuussa 25,8. Helmi-maaliskuun lukemat olivat 30-vuotisen mittaushistorian korkeimmat.

Luottamusindikaattorin osatekijöistä kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja yleisestä työttömyyskehityksestä olivat huhtikuussa hyvin valoisat.

Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden vahvistui usko säästämismahdollisuuksiin ja varsinkin työttömyyden vähenemiseen. Sitä vastoin odotus Suomen taloudesta heikkeni vuodessa hieman ja arvio omasta taloudesta pysyi ennallaan.

Kotitaloutensa rahatilanteen kuluttajat arvioivat huhtikuussa hyväksi. Ajankohtaa pidettiin hyvin otollisena säästämiselle, hieman myös lainanotolle ja kestotavaroiden ostamiselle. Työlliset kuluttajat kokivat huhtikuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla vähentynyt viime aikoina.

Kuluttajabarometriä varten haastateltiin huhtikuussa yli 1 100 Suomessa asuvaa henkilöä.

Teollisuuden luottamus talouteen vahvistui – rakentamisen luottamusindikaattori kääntyi nousuun

Teollisuuden luottamus talouteen on vahvistunut huhtikuussa maaliskuuhun verrattuna, ilmenee puolestaan EK:n kuukausittaisesta luottamusindikaattorista. Sen mukaan teollisuusyritysten luottamus on nyt selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa vankempaa.

Etenkin rakentamisen luottamus on indikaattorin mukaan noussut viime kuusta. Sitä vastoin palveluyritysten näkymät ovat heikentyneet hieman maaliskuun huippulukemista. Myös palveluyritysten luottamus talouskehitykseen on silti vahvaa.

Vähittäiskaupan luottamus näyttää olevan lähes ennallaan, ja indikaattori on selvästi pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella.

Lähde: STT, Tilastokeskus

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail