Kettingin kilahdus kertoo onnistuneesta heitosta

Frisbeen heittämisestä on kehittynyt vaativa kilpailulaji – Suomi on Euroopan kärkimaita.

Kettingin kilahdus kertoo onnistuneesta heitosta


Halkaisijaltaan parikymmensenttinen kiekko liitää vinhaa vauhtia ilmassa ja putoaa tarkasti puolitoista metriä maasta olevaan metalliseen koriin. Kettinki kilahtaa merkiksi siitä, että frisbee on tavoittanut kohteensa.

Vihtiläinen Janne Hirsimäki on harrastanut frisbeegolfia kahdeksan vuotta ja nykyisin myös kisaa lajissa. Hän on kiertänyt muutaman vuoden EuroProTourin osakilpailuja ja sijoittui heinäkuun lopulla Turun kilpailussa kuudenneksi.

”Aloitin pelaamisen, kun muutin Vihtiin asumaan. Yllättävän nopeasti laji vei mukaansa, ja jo pari vuotta myöhemmin kiersin kotimaista kilpailusarjaa”, kertoo 39-vuotias Hirsimäki.

Hirsimäki harjoittelee 10–12 kertaa viikossa. Heittoharjoitusten lisäksi lajissa on pidettävä huolta fyysisestä kunnosta.

”Mielestäni on tärkeää, että oppii heittämään samalla kiekolla monenlaisia heittoja. Lisäksi laji vaatii kovaa keskittymistä, joten psyyken pitää olla kunnossa”, Hirsimäki valottaa.

Kesällä Hirsimäki kiertää kotimaan kilpailusarjan lisäksi muutamissa Euroopan kisoissa.

”Vaikka rahapalkinnot eivät lajissa vielä ole kovin suuria, niin olen kuitenkin viime vuosina kesäaikaan pystynyt olemaan muutaman kuukauden poissa siviilityöstä ja keskittymään frisbeegolfiin.”

EuroProTourin osakilpailujen ykköspalkinnot ovat tuhannen euron luokkaa, mutta Yhdysvalloissa lajissa liikkuvat selvästi suuremmat rahat.

Suomalaiset ovat menestyneet lajin arvokisoissa viime vuosina. Leo Piironen ja Eveliina Salonen ovat hallitsevia Euroopan mestareita.

”USA on selvästi lajin ykkösmaa, mutta Euroopassa Suomi on kärkimaita”, Hirsimäki sanoo.

Ammattilaisuus vilahtanut mielessä

Laukaalainen Väinö Mäkelä, 18, sijoittui Turun Lausteella käydyssä EuroProTourin osakilpailussa jaetulle kakkostilalle. Tuore kevään ylioppilas on harrastanut lajia jo seitsemän vuotta ja kilpaillut muutaman kerran myös Euroopassa.

”Puttipeli on alusta saakka ollut vahvuuteni. Jotenkin vain lähestymisheitot ovat aina sujuneet paremmin kuin pitkät avausheitot”, Mäkelä sanoo.

Mäkelä pitää frisbeegolfia vielä pelkkänä harrastuksena, vaikka ammattilaisuuskin on mielessä vilahtanut.

”Harjoittelu on toistaiseksi ollut melko vähäistä. Ensi syksynä on kyllä enemmän aikaa, kun en onnistunut saamaan opiskelupaikkaa.”

Rovaniemeläinen Maija Laitinen osallistui Turussa ensimmäistä kertaa Tourin osakilpailuun, ja tuloksena oli heti voitto. Laitinen on harrastanut lajia vain pari vuotta, mutta naisella on vahva urheilutausta.

”Olen pelannut salibandyä ja kaukalopalloa monta vuotta. Lähdin ihan sattumalta kokeilemaan frisbeegolfia, ja laji tuntui heti mielenkiintoiselta”, Laitinen kertoo.

Lähde: STT, RAUNO LAINE

 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Facebooktwitterlinkedinmail