Kaivattu etiikkaopas kunnille

Kuntaliitto julkaisee etiikkaa ja korruptiota käsittelevän oppaan kunnille.

Kaivattu etiikkaopas kunnille


Kuntaliitto on herännyt kuntien tarpeeseen eettisille ohjeille ja julkaisee syksyn aikana oppaan.

– Osalla kunnista Suomessa eettiset ohjeet on, mutta suurimmalla osalla ei ole. On toivottu jo pidemmän aikaa, että Kuntaliitto laatisi mallin kunnan eettisiksi ohjeiksi, kertoo Kuntaliiton korruption vastaista työryhmää vetävä lakimies Saija Haapalehto.

Hänen mukaansa Kuntaliitolta on kaivattu ohjeita. On tärkeää lisätä tietoisuutta eettisyydestä ja korruption eri muodoista viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden keskuudessa.

– Oppaassa käsitellään myös sisäisen tarkastuksen työkaluja väärinkäytösten ja lievemmän korruption kitkemiseksi. Oppaalla halutaan markkinoida eettisiin periaatteisiin sitoutumista myös imagoasiana.

”Riski korruptiolle on siellä, missä rahaa liikkuu”

Kuntaliiton lakiasiainjohtajan Arto Sulosen mukaan kunnista tiedustellaan paljon esimerkiksi sitä, minkälaista vieraanvaraisuutta voi harjoittaa joutumatta epäilyksen alaiseksi.

– Kun kunnat yhtiöittävät toimintaa ja ovat yhä enemmän konsernimaisia rakenteita, on herännyt kysymyksiä siitä, onko tässä olemassa korruption mahdollisuus. Tätä keskustelua on käyty myös sote-uudistukseen liittyen.

Kuntaliitonkin mukaan yksi riskialueista on maankäyttö, kaavoitus ja rakentaminen.

– Tämä johtuu siitä, että siihen liittyy merkittäviä rahallisia intressejä ja kovaa kilpailua. Tämähän on niin yksinkertaista, että riski korruptiolle on siellä, missä rahaa liikkuu.

Lähde: STT

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail