Jukolassa aloittelija selviää samoista rasteista kuin huiputkin

Maailman suurimmassa suunnistusviestissä Jukolassa kaikentasoiset suunnistajat kiertävät samat radat. Kärjessä viilettää ammattisuunnistajia, mutta aloittelijakin selviää haasteesta.

Jukolassa aloittelija selviää samoista rasteista kuin huiputkin


”Iltarasteja on hyvä olla takana harjoitukseksi, mutta Jukola voi hyvin olla uuden suunnistajan ensimmäinen kilpailu”, sanoo tuoreen käsikirjan Suunnista kuin mestari kirjoittaja Outi Hytönen.

Kompassin käytön ja kartanluvun perustaidot on Jukolaan mielivien syytä hankkia ennen viestiä. Jukolassa suunnistaminen on kuitenkin helpompaa kuin yksilökisoissa.

”Suunnistajia on niin paljon, että maastoon syntyvät urat helpottavat suunnistustehtävää. Aina löytyy joku, jolta voi kysyä sijaintia tai seuraavan rastin koodia ja tehdä yhteistyötä.”

Venlojen viestin ja Jukolan lyhyemmät osuudet selviää läpi normaalilla peruskunnolla. Kävellenkään niihin ei mene aivan tuhottomasti aikaa, eli ei ole pakko jaksaa juosta. Jos aikoo pidemmille osuuksille, on varauduttava puolimaratonia tai vähän sitäkin kovempaa rasitusta vastaavaan suoritukseen.

”Jukolan radat eivät ole kilpailuiden vaativimmasta päästä. Rastipisteiden on oltava melko suuria kohteita, jotta suurempi joukko mahtuu leimaamaan. Rastien lähelle syntyy uria, mikä helpottaa rastien löytämistä. Myös juomapisteitä on tarjolla enemmän kuin tavallisissa kilpailuissa.”

Jukolan ainutlaatuinen tunnelma syntyy yhteisöllisyydestä. ”Suunnistus on yksilölaji, mutta suureen viestiin valmistaudutaan ja siitä nautitaan yhdessä joukkueen kanssa”, Hytönen kuvailee.

Outi Hytönen on kilpasuunnistaja, joka kirjoittaa ammatikseen. Hytösen esikoisteos Suunnista kuin mestari (Fitra, ilmestyi maaliskuussa 2018) on suunnistuksen kurssikirja aloittelijasta mestariksi. Kirja on toteutettu yhteistyössä Suomen Suunnistusliiton ja huippusuunnistajien kanssa.

Jukolassa tiedossa ennätysvuosi

Vuonna 2018 Jukolan viesti järjestetään jo 70. kerran. Samaan aikaan järjestettävä Venlojen viesti on järjestyksessään 41.

Jukola on Suomen suurin aikuisten urheilutapahtuma. Lahti–Hollola Jukola vie Jukolan viestin osallistujaennätyksen uudelle tuhatluvulle. Jukolaan on ilmoittautunut mukaan 19 235 maksanutta osallistujaa eli 1 845 Jukola-joukkuetta ja 1 580 Venla- joukkuetta.

Aiempi osallistujaennätys oli Louna-Jukolasta vuodelta 2015. Tuolloin ilmoittautuneita suunnistajia oli 18 115, eli 1 781 Jukola-joukkuetta ja 1 412 Venla-joukkuetta.

Lahti-Hollola Jukolan osallistujamarkkinoinnista vastannut Paavo Nikkari on varovaisen tyytyväinen lukemiin, mutta odottaa että vielä jäljellä oleva ilmoittautumisaika hinaisi osallistujien määrän lähemmäs tavoitteena ollutta 20 000 suunnistajaa.

”Meillä oli osallistujamarkkinoinnissa kaksi tärkeää kohderyhmää: pääkaupunkiseutu sekä yritykset. Emme kuitenkaan löytäneet riittävän hyviä kanavia näiden kohderyhmien tavoittamiseen”, Nikkari arvioi.

Toisaalta hän uskoo, että osallistujaennätyksen takana ovat muut kuin seurajoukkueet eli esimerkiki kaveri- tai yritysporukat. Näin ollen tätä potentiaalista kohderyhmää saatiin ainakin osittain liikkeelle.

Lahti-Hollola Jukolaan kisataan 16.-17.6. ja ilmoittautumisaikaa on vielä 31.5. saakka.

Lähde: ePressi, jukola.com

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail