Joukkoäly siivilöi esiin toimivia kansankeinoja alaselkäkivun hoitoon

Oulun yliopistossa kehitettyä Kipuriihi-menetelmää voi soveltaa moniin kansantauteihin.

Joukkoäly siivilöi esiin toimivia kansankeinoja alaselkäkivun hoitoon


Kun selkäkipu tekee olon sietämättömäksi, lääkärikäyntiä matalamman kynnyksen takana ovat netistä löytyvät itsehoito-ohjeet. Verkosta löytyvän terveystiedon luotettavuutta on kuitenkin vaikea arvioida. Mitä konstia kannattaa kokeilla?

Tätä ongelmaa ratkoo Oulun yliopistossa kehitetty Kipuriihi-joukkoälyalusta. Tietopankkiin kerätään sekä lääkärien että maallikoiden ehdotuksia alaselkäkivun eri hoitomuodoista. Käyttäjät voivat seuloa hoitoja painottamalla esimerkiksi hintaa, tehokkuutta tai nopeutta ja antaa oman arvionsa siitä, mitkä keinot toimivat.

Kipuriihen takana olevan Oulun yliopiston jokapaikan tietotekniikan tutkijatohtorin Simo Hosion mukaan joukkoälyn ydinajatus on siinä, että kun riittävän suuri joukko erilaisia ihmisiä antaa oman arvionsa jostain, arvioiden summa on keskimäärin viisaampi kuin yksittäisen ihmisen arvio.

”Tämä on hyvin hallittua itsehoitoa eli puoskarointi ja enkelihoidot yritetään saada pois. Tällainen järjestelmä nostaa netin kohinasta esiin vertaisarvioituja hoitokeinoja, jotka muut ovat havainneet toimiviksi”, Hosio kertoo.

Lisää tietoa lääkäreille

Joukkoälyalustasta on iloa myös lääkäreille, kertoo Kipuriihen toinen kehittäjä, Oulun yliopiston fysiatrian professori Jaro Karppinen.

”Kaikissa hoidoissa on tärkeää, että ihminen saadaan motivoitua hoitoon. Tämän työkalun kautta lääkärit voivat nähdä, millaisia hoitoja ihmiset arvostavat ja miksi”, Karppinen sanoo.

”Useat lääkärit arvioivat monet omat keinonsa huonosti toimiviksi, mutta nyt lääkärit pääsevät vertaamaan omaa ymmärrystään siihen, mitä potilaat ja ei-potilaat kokevat”, Hosio lisää.

Alusta soveltuu moneen

Jos jatkorahoitus löytyy, alaselkäkivun hoitokeinojen seulominen voisi olla vasta ensimmäinen askel joukkoälyn laajempaan käyttöön terveydenhoidossa.

”Viiden vuoden aikavälillä voisimme kerätä kaikista suomalaisista kansantaudeista datapankin, joka koostuisi sadoistatuhansista yksittäisistä arvioista per tauti. Esimerkiksi psoriasiksen, reuman, pääkivun tai migreenin kaltaisten asioiden perkaamiseen tämä työkalu on äärimmäisen hyvä. Yksi kohde ovat myös painonhallintakeinot”, Hosio kertoo.

Alaselkäkipu valittiin menetelmän sovelluskohteeksi, koska se on hyvin yleinen vaiva ja hoitokeinot ovat pahimmillaankin harmittomia. Vaikka Hosion mukaan metodilla voi vastata ”lähes mihin tahansa kysymykseen”, sillä on rajansa.

”Kun terveydestä on kyse, ei voida olla vastuuttomia. Esimerkiksi syövän kaltaisiin vaivoihin ihmiset käyttävät myös hyvin haitallisia keinoja. Hoitoehdotuksia pitäisi valvoa paljon, eikä siihen ole voimavaroja.”

Vinkkejä alaselkäkivun hoitoon

Kipuriihi-joukkoälyalustalla voi selata erilaisilla kriteereillä alaselkäkivun hoitokeinoja, joita lääkärit ja maallikot ovat sivustolla ehdottaneet ja arvioineet.

Lääkärien mielestä tehokkaimmat keinot:
1. Liikunta
2. Terapeuttinen harjoittelu, joka perustuu fysioterapeutin tekemään ongelmanmääritykseen
3. Lihasvoimaharjoittelu ja erityisesti syvien lihasten vahvistaminen

Käyttäjäyhteisön mielestä tehokkaimmat keinot:
1. Osteopatia eli kehon kiputilojen hoito esimerkiksi niveliä liikuttelemalla tai painamalla
2. Syvien tukilihasten harjoittaminen
3. Yhdistelmä lääkitystä, liikuntaa, ergonomian tarkistusta, tukilihaksiston vahvistamista, lihashuoltoa ja stressin lievitystä

Lähde: STT

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail