Itsenäisyyspäivän aatosta halutaan kevyt ja iloinen juhlapäivä

Suomen satavuotisjuhlinta on innostanut järjestämään tapahtumia.

Itsenäisyyspäivän aatosta halutaan kevyt ja iloinen juhlapäivä


Suomen satavuotisjuhlinta ei ole jäänyt vain valtion pyöritettäväksi. Valtaosa Suomi 100 -tapahtumista on jonkun muun kuin hankkeen keskusorganisaation järjestämiä.

Valtiosihteeri Paula Lehtomäen mukaan Suomi 100 -hankkeen vastaanotto on ollut erittäin hyvä.

”Tämä on toteutunut juuri niin kuin toivoimmekin. Suomalaiset ovat ottaneet juhlavuoden omakseen ja järjestävät itse näitä tapahtumia.”

Suomi 100 -vuoden 4500 ohjelmasta ja tapahtumasta suurin osa on erilaisten järjestöjen, yhdistysten, kaupunkien, kuntien, yksityisten henkilöiden ynnä muiden ei-valtiollisten tahojen järjestämiä.

”Meillä Suomi 100 -keskusorganisaation rooli rajoittuu tällaisiin muutamiin aika valtiollisiin tilaisuuksiin”, kertoo Lehtomäki, joka on Suomi 100 -hankkeen hallituksen puheenjohtaja.

Tapahtumien tilkkutäkki ulottuu ulkomaillekin

Juhlinta ei kuitenkaan rajoitu pelkästään Suomen sisälle vaan sadatta syntymäpäivää juhlistetaan noin sadassa muussakin maassa ja jokaisella mantereella aina Etelämannerta myöten.

Lehtomäki arvelee, että noin neljäsosa juhlavuoden tapahtumista järjestetään ulkomailla. Esimerkiksi juhlavuoden kesän huipentava Yhdessä-viikonloppu yltää muun muassa Tukholmaan ja Kuala Lumpuriin asti.

Lehtomäen mukaan myös valtiojohto osallistuu tärkeisiin kansainvälisiin tapahtumiin.

”Pääministeri ja presidentti ovat olleet Tallinnan tapahtumassa, ja tulee vielä Venäjän tapahtumia, johon me saamme korkean tason osallistumista myöskin. Sitten myöhemmin syksyllä on muitakin ulkomaan vierailuja.”

Itsenäisyyspäivä = uusi vappu?

Lehtomäen mukaan juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivään ja sitä edeltävään viikkoon. Tavoitteena on, että maamme syntymäpäivää vietettäisiin tänä vuonna hieman eri tavoin.

”Tavoittelemme sitä, että luotaisiin vähän uuttakin kulttuuria. Itsenäisyyspäivän aatto voisi olla sellainen iloinen ja kevyt juhla niin kuin meillä on juhannusaatto, vappuaatto ja uudenvuoden aatto”, Lehtomäki paljastaa.

Lähde: STT, KATRI KESKITALO

 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Facebooktwitterlinkedinmail