Intohimo loistaa joka sivulla Tieto-Finlandiasta kisaavissa teoksissa

Tietokirjallisuuden palkinnosta kilpailee muun muassa Risto Siilasmaan Nokia-kirja.

Intohimo loistaa joka sivulla Tieto-Finlandiasta kisaavissa teoksissa


Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkuudesta kisanneissa kirjoissa esiintyi tänä vuonna yksi erityinen teema.

– Se teema oli 100 vuotta Suomen sisällissodasta, jota käsitteleviä kirjoja oli mukana paljon, sanoi valintalautakunnan puheenjohtaja, viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Johanna Vesikallio puheessaan ehdokkaiden julkistustilaisuudessa maanantaina.

Lopulliseen kuuden finalistin joukkoon mahtui vain yksi sisällissotaa käsitellyt teos, Seppo Aallon Kapina tehtailla – Kuusankoski 1918.

Palkinnosta kilpailevat myös Risto Siilasmaan ja Catherine Fredmanin Nokian vaiheita käsittelevä kirja Paranoidi optimisti, Ville Similän ja Mervi Vuorelan kirja popyhtye Ultra Brasta, Kaisa Haatasen ja Sanna-Mari Hovin kuninkaallisten elämää käsittelevä teos Monarkian muruset sekä Helena Ruuskan kirja taiteilija Hugo Simbergistä ja Tuomas Aivelon kirja Loputtomat loiset.

Vesikallio olisi toivonut finalistiehdokkaiden joukkoon tarjolla olleisiin kirjoihin useampia tätä aikaa kuvaavia yhteiskunnallisia teoksia, ja varsinkin nuorempien tekijöiden tekemänä.

– Aika tavalla kirjoissa on katsottu taaksepäin, ja hyvä niinkin, mutta näkemyksiä ja tulkintoja nykyajasta lukisi myös mieluusti.

Kaksi yksinkertaista kriteeriä

Ehdokkaat valitsi Vesikallion kanssa toimittaja Tuomas Kaseva ja kirjakauppias Heli Kuvaja. Valintalautakunnalla oli ehdokaskirjoille kaksi kriteeriä: kirjan pitää olla kerronnaltaan hyvä ja sen pitää tuoda uutta tietoa.

Vaikka kriteerit kuulostavat hyvin yksinkertaisilta ja osoittautuivatkin varsin toimiviksi, Vesikallion mukaan hyvin moni kirja kompastui jompaankumpaan.

– Parhaissa teoksissa – näissä finalistikirjoissa – loisti joka sivulla se, että kirjoittaja oli intohimoisen kiinnostunut aiheestaan ja hänellä oli kyky ja viitseliäisyys kertoa se myös meille muille.

Tieto-Finlandian voittajan valitsee elokuvaohjaaja Virpi Suutari.

Kaikki 30 000 euron arvoiset Finlandia-palkinnot jaetaan keskiviikkona 28. marraskuuta.

Lähde: STT, JENNI HAKKARAINEN

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail