IMF: Suomen pimeässä syksyssä paljon hyvää

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF patistaa Suomea helpottamaan työn perässä muuttamista ja joustavoittamaan työmarkkinoita.

IMF: Suomen pimeässä syksyssä paljon hyvää


Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on vuosittaisella tutkimusmatkallaan löytänyt Suomen pimeästä syksystä paljon hyvää. Kilpailukykysopimus laski kustannuksia ja työpaikkoja on syntynyt nopeaan tahtiin. Palkat ovat nousussa ja samalla valtiontalous on vahvistunut.

Ennen lähtöään IMF:n valtuuskunta jakoi kuitenkin ohjeita, joilla Suomen talouskasvu jatkuisi. IMF:n mukaan palkkojen paikallista sopimista olisi joustavoitettava. Lisäksi IMF:n mukaan työttömyysetuuksia olisi muutettava niin, että ne lisäävät työttömien halukkuutta työnhakuun pian työttömäksi jäämisen jälkeen.

Suomen työttömyysaste on ollut laskussa, mutta IMF huomauttaa, että alueelliset erot ovat suuria. Työvoiman alueellisen liikkuvuuden lisäämiseksi saatetaan tarvita muita politiikkatoimia.

Varainsiirtovero jarruttaa

Helsingissä vierailevan IMF:n valtuuskunnan johtaja Alasdair Scott arvioi tiedotustilaisuudessa, että Suomi voisi helpottaa muuttamista työn perässä. Hänen mukaansa työn perässä muuttava painii taloudellisten kannustimien kanssa, vaikka toisella puolella Suomea olisi töitä tiedossa. Kalliimmilla alueilla on tuettua asumista, mutta esimerkiksi varainsiirtovero jarruttaa muuttamista.

– Verotuotto asunnoista tulee merkittävästi varainsiirtoverosta, mutta me kannatamme järjestelmää, jossa pannaan (verotuksessa) enemmän painoarvoa kiinteistön arvolle. Silloin se (vero) ei iske muuttaessa, Scott sanoi.

Varainsiirtoveron korvaamisesta puhuttaessa otetaan useimmiten esille maahan kohdistuva kiinteistövero, jolla voisi tasaisemmin kerätä verotuottoja. Kiinteistöveron tosin saavat kunnat, kun taas varainsiirtoverosta valtio kerää vuosittain noin 800 miljoonaa euroa.

Myös keväällä valmistunut Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Helsingin kaupunginkanslian tutkimus osoitti, että varainsiirtovero jarruttaa muuttamista. Tutkimuksen mukaan halu muuttaa sekä maakuntien sisällä että niiden välillä laski sen jälkeen, kun osakehuoneistojen varainsiirtovero nousi 0,4 prosenttiyksikköä 1,6 prosentista kahteen prosenttiin viisi vuotta sitten.

Suomen puolueista kokoomus esitti viime viikolla varainsiirtoveron poistamista.

Scott kuitenkin muistutti, että asunnon myyminen halvalla alueella ja kalliimmille alueille muuttaminen voi olla hankalaa ilman veroakin. Hänen mukaansa poliitikkojen pitäisikin vastata kysyntään mahdollistamalla asuntojen rakentaminen kasvukeskuksiin sekä panostamalla liikenneyhteyksiin.

IMF arvioi Suomen talouskasvun hidastuvan ensi vuonna. Tämän vuoden talouskasvuksi arvioidaan 2,8 prosenttia ja ensi vuoden kasvuksi 1,9 prosenttia.

Lähde: STT, MIKKO ISOTALO

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail