Helpotusta atooppiselle iholle

Ihotautilääkärillä on suuret odotukset uusille lääkkeille.

Helpotusta atooppiselle iholle


Atooppisen ihottuman eli tulehduksellisen ihosairauden pääasiallinen oire on kutina. Sairaus aiheuttaa kuivuuden lisäksi muun muassa ihon punoitusta. Atooppinen ihottuma voi alkaa missä iässä tahansa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkärin Tiina Lipitsän mukaan atooppista ihoa täytyy rasvata perusvoiteella päivittäin. Ihottuman pahetessa hoitoon käytetään myös muun muassa kortikosteroidivoiteita ja joskus valohoitoa.

– Ihoa pitäisi jaksaa ja uskaltaa hoitaa tarpeeksi tehokkaasti, kun ihottuma lehahtaa, ettei iholle jäisi päälle sitä lievää tulehdusta, Lipitsä muistuttaa.

Voiteita jatkuvasti käytettäessä päivittäinen suihku on hyväksi.

– Haaleaa vettä suositellaan, sillä hyvin kuuma tai kylmä vesi kuivattaa ihoa. Ihan puhdasta saippuaa pitäisi pyrkiä välttämään ja käyttää mieluummin kosteuttavia pesuaineita. Nykyään on paljon pesuvoiteita, jotka eivät kuivata saippuan tavoin.

Iho tulisi myös rasvata perusvoiteella heti pesun jälkeen.

Lipitsän mukaan uimahallivesi kuivattaa ihoa puhdasta vettä enemmän.

– Uimassa käynnin jälkeen tulee suihkutella huolellisesti ja laittaa perusvoidetta. Rikkinäisellä iholla uimista ei suositella.

Helpotus biologisesta lääkkeestä?

Lipitsä myöntää, että atooppisen ihottuman hoito vaatii jaksamista. Hän on toiveikas sen suhteen, että uudet biologiset lääkkeet helpottavat atoopikkojen arkea.

– Pahimmillaan atooppista ihottumaa sairastavan elämä on sitä, että vaikeita ihottuma-alueita rasvataan useita kertoja päivässä. On suuret odotukset sen suhteen, että tätä voitaisiin helpottaa uusilla lääkkeillä.

Pistoksena otettava dupilumabi on tullut Suomen markkinoille tänä vuonna, ja useita muita biologisia lääkkeitä tutkitaan. Lipitsän mukaan biologiset lääkkeet ovat elävissä soluissa valmistettuja proteiineja, jotka sitoutuvat spesifisesti tiettyyn kohtaan tulehdusreaktiota ja sen kautta rauhoittavat ihottumaa.

– Biologisia lääkkeitä on käytetty psoriasiksen hoidossa yli kymmenen vuotta, ja niistä on saatu hyviä tuloksia.

Lähde: STT

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail