Google tukee STT:n uutisrobottihanketta – uusi oppiva uutiskone käyttää tekoälyä

Ensimmäinen robottiavusteinen juttu saattaa ilmestyä uutislinjoille jo ensi vuonna.

Google tukee STT:n uutisrobottihanketta – uusi oppiva uutiskone käyttää tekoälyä


Suomen Tietotoimiston uutislinjoille saattaa jo ensi vuoden aikana ilmestyä otteluselostus, jonka teossa on ollut uudenlainen uutisrobotti perinteisen urheilutoimittajan apuna. U-Botiksi nimetty robotti on määrä opettaa kirjoittamaan syöttämällä sille dataa ja STT:n uutisia.

STT ja yhteistyökumppanit Turun yliopistolla ja teknologiayhtiö Namialla ovat saaneet hankkeelle Googlen innovaatiorahastosta 220 000 euron tuen, jolla aiempia versioita älykkäämpää uutisrobottia lähdetään rakentamaan. Uutisrobotteja on kehitetty pitkään, mutta ne ovat olleet melko rajoitettuja.

– Näitä on tähän asti toteutettu valmiiden pohjien avulla, johon robotti täyttää tiedot. Ne ovat jäykkiä, me haemme keinoja tehdä asia fiksummin, kuvasi Turun yliopiston kieliteknologiaryhmän apulaisprofessori Filip Ginter.

Se päivä, jolloin uutisrobotin voisi komentaa selostamaan esimerkiksi presidenttivaalitenttiä, on vielä tulevaisuudessa, mutta Ginterin mukaan tavoitteet pitää asettaa korkealle.

– En näe, että se olisi mitenkään mahdotonta. Me haluamme nähdä, missä raja kulkee, Ginter sanoi.

Rutiinitöitä robotille

Teknologiayritys Namialla on jo ennestään ollut yhteistyöhankkeita STT:n kanssa, muun muassa verkkosivujen seurantaan kehitettävä Pikkulintu. Toimitusjohtaja Niko Myllysen mukaan uusi projekti on luonteva tapa jatkaa yhteistyötä.

– Uudessa hankkeessa me hyödynnämme enemmän koneoppimista, Myllynen sanoi.

STT:n uutiskehittäjä Maija Lappalaisen mukaan tarkoitus ei ole korvata ihmisiä toimitustyössä, vaan siirtää rutiinitöitä robotille. Ihmistoimittajille pitäisi siten jäädä enemmän aikaa tehdä sitä, mihin robotti ei pysty: analysoimaan, havainnoimaan ja pyytämään kommentteja.

Robotti voisi myös käydä läpi esimerkiksi rikosprosessien aineistoja ja kirjoittaa taustoittavia kappaleita.

Lappalainen odottaa hankkeen tuloksia suurella mielenkiinnolla.

– Asiat, jotka voivat tuntua tieteiskirjallisuudelta, ovat teknologian puolesta ihan mahdollisia, hän sanoi.

Lähde: STT, NINA TÖRNUDD

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail