Mikä on sinun mielenrauhan reittisi kesällä?

Henna Tarjanne-Lekola bloggaa: Kesälomalta toivotaan irtiottoa ja vaihtelua arjesta. Loman rentouttava vaikutus tuntuu silloin, kun mieli rentoutuu ja stressikierrokset laskevat. Miten saada mieli rauhoittumaan ja irtautumaan arjen rutiineista?

Mikä on sinun mielenrauhan reittisi kesällä?


Tutustuin australialaisen kirjailijan Pauli Wilsonin ajatukseen mielenrauhan reiteistä kymmenisin vuotta sitten. Mielenrauha on oma henkilökohtainen kokemus rauhallisesta ja onnellisesta olotilasta. Wilsonin mukaan stressi voi purkautua eri tavoin, erilaisia reittejä pitkin. Wilsonin neljää reittiä mielenrauhaan ovat: älyllinen, fyysinen, tunteellinen ja henkinen.

Fyysisen reitin mukaan hyvä olo ja levollisuus on mahdollista saavuttaa kehon kautta. Esimerkiksi ulkoilu, liikunta, jooga, puuhailu kotona, pihalla ja mökillä sekä erilaiset hoidot ja hieronnat ovat väyliä hyvinvointiin. Se, mitä syömme ja juomme, vaikuttaa mieleemme. Esimerkiksi liiallinen kofeiini voi lisätä hermostuneisuutta ja nostaa verenpainetta. Raskas ruoka väsyttää ja tekee olon painavaksi. Ja vanha viisas sanonta muistuttaa juomisen tärkeydestä: ”vesi vanhin voitehista”.

Älyllinen reitti kannustaa tunnistamaan mielessämme pörrääviä ajatuksia ja löytämään oikeanlaisen asenteen vallitsevaan hetkeen. Kun oma ajattelu selkiytyy, ihminen voi tuntea rauhoittumista ja voimaantumista. Toimiva resepti lomalla on: sopivasti suunnittelua ja riittävästi aikaa olemiseen.  On tärkeä vapautua tiukasta aikatauluttamisesta. Monille loma on mainio aika uuden taidon opiskelulle, esimerkiksi kieli-, taide-, veneily- tai maalauskurssi voi antaa uutta sisältöä ja onnistumisen kokemuksia.

Tunteiden reitissä nähdään, että stressi juontuu tunnetekijöistä. Tunteet ovat aina henkilökohtaisia, ne vaihtelevat ja ovat kestoltaan erimittaisia. Ensimmäinen askel on tunnistaa itselle keskeinen, vallitseva tunne ja nimetä se. Seuraavaksi tunnetta voi yrittää ymmärtää esimerkiksi kirjoittamalla, puhumalla tai ottamalla etäisyyttä tilanteeseen. Tasapainoinen ihminen sallii tunteiden tulla ja mennä, tunnistaen ja kunnioittaen niitä. Keinoja tunteiden purkamiseen ovat musiikki, tanssi, erilaiset taidekokemukset ja ajan viettäminen luonnossa.

Henkinen reitti on hidastamisen, arvojen, läsnäolon ja totuuden reitti. Henkinen ja hengellinen eivät ole synonyymejä. Useille henkisyys on muuta kuin uskontoon liittyvää toimintaa ja silloin henkinen reitti rakentuu muista elementeistä, kuten luonnosta, meditaatiosta, kirjallisuudesta, taiteesta, musiikista ja luottamuksellisesta vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa.  Aito sisin on pinnan alla ja sen kuuleminen edellyttää arjen pintamelun vaimentamista. Henkinen reitti on tutkimusmatka itseen ja todellisen mielenrauhan lähteiden löytämistä.

Niin kuin usein elämässä, niin elon maaston kartta on jatkuvassa muutoksessa. Tilanteet ja tunnelmat elävät päivittäin ja viikoittain. Hyvä itsetuntemus on avain oikein lomareitin löytämiselle. Joka vuosi mielenrauhan löytymisen reitti voi olla erilainen. Parasta on, kun lomalla huomaa, että ajatukset, tunteet ja keho ovat rennossa olotilassa ja arjen rutiinit tuntuvat kaukaisilta.

Mistä tietää, että loman jälkeen stressi on karissut ja mielenrauha löytynyt? Paluu arkirutiineihin tuntuu hankalalta, mieli on hitaalla ja keho ei tunnu pysyvän rytmissä mukana. Ensimmäiset päivät olisi hyvä ottaa armollisesti, antaa itselle aikaa löytää omantahtinen arjen reitti.

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lue lisää tältä bloggaajalta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Henna Tarjanne-Lekola

VTM Henna Tarjanne-Lekola on Viestinnän ja vuorovaikutuksen mahdollistaja & Eheys-keskuksen vetäjä vuodesta 2010. Henna työskentelee monipuolisesti kehomielen hyvinvoinnin ja itsetuntemuksen kehittämisen parissa, mm Tunne & Mieli -lehden toimittajana ja Eheys-keskuksen työyhteisövastaavana. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Henna on työskennellyt 15 vuotta yhdistys- ja yritysviestinnän parissa.