Kevät keikkuen tulevi ja marjatkin kohta jo kukkivat

Lämmin sää on saanut keväiset laululinnutkin palaamaan Suomeen.

Kevät keikkuen tulevi ja marjatkin kohta jo kukkivat


Vaikka kevään eteneminen tuntui vielä huhtikuussa olevan yhtä hidasta kuin etanan taivallus liukkaassa ylämäessä, ovat viime aikojen mainiot säät saaneet luonnon heräämään henkiin niin, että kohti kesää kiihdytetään normaalissa aikataulussa.

”Kyllähän tässä kiinni otetaan koko ajan. Aina kun tulee parikymmentä astetta lämmintä, niin sehän räjäyttää kasvua liikkeelle, kun kevätkosteutta on paljon käytettävissä”, tietää Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Hannukkala.

Vaikka lämpöaaltoa ei vielä olisi tullutkaan, ei kevätkarkeloiden odottelijoiden olisi tarvinnut kylvää tuhkaa päälleen.

”Viivästyminen olisi ollut normaalin rajoissa. Kyllä me vielä Lapissa saamme takatalvenkin. Missä vaiheessa se sitten tulee, on eri asia. Lämmin jakso tai lämpöpiikki voi joskus olla aika haitallinenkin, jos ajatellaan sitä miten meidän marjat ja muut alkavat kukkia. Jos siihen samaan ajajankohtaan tulee yöpakkasia, voi olla, että marjasato menetetään. Ei kevät liian aikaisinkaan saa tulla”, Hannukkala jatkaa.

Hannukkalan mukaan marjojen ystävät saavat jännätä yöpakkasia etelässä jo pikapuoliin, mutta Pohjois-Suomessa kukinnat menevät kesäkuun ensimmäiselle tai toiselle viikolle kasvilajista riippuen.

Tutkijan mukaan tällä hetkellä näyttäisi siltä, että tulossa olisi hyvä kesä. Varmaa se ei tietenkään ole.

”Sehän on aina lopulta yläkerran herrasta kiinni, että millaiset kesän kelit ovat.”

Pääskysiä jo tullut

Myös lintujen kevätmuutto etenee ripeästi hellerajaa hipovassa säässä. Viime päivinä Suomeen on saapunut runsaasti kesäisiä laululintuja, kuten satakieliä, kultarintoja, lehtokerttuja ja punavarpusia, kertoo BirdLife.

Tervapääskyjä on saapunut poikkeuksellisen varhain. Sinirinta on ennättänyt jo Lappiin asti, pohjoisin satakieli on havaittu Kokkolassa, lehtokerttu Kangasniemellä ja tervapääsky Hailuodossa.

Itämerellä nyt vallitsevat itätuulet hidastavat arktisten vesilintujen ja kahlaajien muuton käynnistymistä. Pohjoiseen matkaavat kahlaajaparvet pysähtyvät toukokuun alussa lepäilemään tulva- ja mullospelloille. Yli tuhannen kapustarinnan parvia havaittiin viime viikonvaihteessa muun muassa Siuntiossa, Janakkalassa ja Kiteellä. Suokukkojen päämuutto on meneillään parhaillaan.

Lähde: STT

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail