Tunnerasismia työelämässä

Mahtuuko työpaikalle koko tunteiden kirjo? Pelkillä positiivisilla fiiliksillä voi päästä hetken helpolla.

Tunnerasismia työelämässä


Kaksipäiväisessä bisnesseminaarissa tuhatpäinen yleisö kuuntelee nyökytellen puhujia, joista lähes jokaisen sanoma on: ihminen on tärkein, fiilis ratkaisee menestyksen. Millainen henki meillä onkaan sisäisesti, se välittyy myös ulospäin.

Kaikki ovat samaa mieltä, kaikki me tiedämme tämän.

Niinpä johtajat palaavat jälleen kerran työpaikoille ja etsivät keinoja, miten panostetaan fiilikseen, siis luodaan positiivista tunnetilaa. Innostusta, rohkeutta, energisyyttä.

Valkoiset tunteet ovat lämpimästi tervetulleita, sellaisia rekrytoidaan koska tahansa lisää, kunhan tummat pysyvät poissa. Tämähän on ääneen lausumatonta rasismia.

Väsyneet, epävarmat, pettyneet, surulliset ja masentuneet, heidät ohjataan työterveyden kautta yksityisiin koppeihin, tarvittaessa sairaslomalle. Tervetuloa takaisin heti, kun hymy irtoaa kahdeksan tuntia kerrallaan!

Sävelläthän meille laulun, käytä vain duurisointuja!
Viljelläänpä lisää tasakokoisia, suoria kurkkuja.
Haluan suhteen, jossa on vain mukavaa.

Kuvio saattaa toimia jonkin aikaa, mutta kantava menestyminen ei synny näin. Inhimillisyys puuttuu, aitous katoaa tekemisestä.

Yksiulotteisen reipas ja iloinen tunnetila ei johda lojaliteettiin henkilöstön keskuudessa, ei edes välittämättä asiakkaidenkaan osalta.

”Surullinenkin elokuva voi olla hyvä” totesi eräs viisas johtaja, kun keskustelimme aiheesta. Pelkoa, väsymystä ja pettymystä ei kannata ulkoistaa tai ohittaa, ne jäävät muhimaan, kunnes yllättäen nousevat pintaan kuin levälautat kesällä, juuri parhaaseen hellesesonkiaikaan. Pintaan noustuaan ne ovat muuttaneet muotoaan myrkyllisiksi: kyynisyydeksi, vähättelyksi, välinpitämättömyydeksi.

Mustassa mullassa kasvaa monivuotinen ruoho. Talouspaperin päälläkin voi idättää ruohoa, se pysyy hengissä hetken. Haastavat tunteet ovat kuin multaa, ne juurruttavat ihmisiä.

Koskettava kohtaaminen ihmisten välillä syntyy silloin, kun on riittävästi tilaa tunteiden eri sävyille.

Isa Merikallion kaikki blogikirjoitukset

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Isa Merikallio

Isa Merikallio työskentelee motivaation, johtamisen ja itsensä johtamisen valmentajana, konsulttina ja kirjailijana.
Isan kotisivut