Tunne tunne

Elina Arasola bloggaa: Peukku ylös, peukku alas. Onko tunneskaala kaventunut?

Tunne tunne


Tykkääminen ja ei-tykkääminen, sekin vain peukkuina. Mielipaha ja mielihyvä, mielellään isosti hypettäen. Suupielet ylös tai alas. Toki vain hymiöinä, ei omilla kasvoilla. Tuntuuko sinustakin, että tuossa on vallitseva tunneilmastomme tyhjentävästi lueteltuna?

Onko inhimillinen tunneskaala kaventunut? Ei varmastikaan. Kyse on sentään ihmislajille ominaisesta peruskoodistosta. Sen sijaan tunteiden ilmaisutavat tuntuvat supistuneen vain muutamien tunteiden ilmaisuun. Karrikoiden voi todeta, että olemme kaiken aikaa vain joko tyytyväisiä tai tyytymättömiä. Tunteiden kirjo on paljon monimuotoisempi.

Tunnetaidot ovat kriittinen tekijä kokonaishyvinvoinnissa. Tunnetaidoilla tarkoitetaan kykyä havaita, tiedostaa ja säädellä omia tunteita sekä huomioida toisten tunteet erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Tunnetaidot ovat myös osa työelämätaitoja.

Työpaikoilla suorastaan vältellään tunteiden näyttämistä. Ikään kuin olisi ammatillisuuden mitta, kuinka tyynesti ja vähäeleisesti reagoi erilaisiin kuohuttaviin sattumuksiin. Onnistumisetkin ilmaistaan vain sisäänpäin, jos sinnekään. Pelot ja hämmennykset pyritään vaivoja säästämättä peittämään. Empatiaa löytyy lähinnä myötähäpeän muodossa.

Tuntemattomat tunteet eivät ole ongelma vain työyhteisöissä. Myös monet parisuhteet ajavat kiville puutteellisen tunneilmaisun vuoksi. Lisäksi erittäin huolestuttavaa on lasten tunnekokemusten ohittaminen ja tunnekasvatuksen puutteet kodeissa. On hyvä muistaa, että tunteet ovat erittäin voimakas käyttäytymistä ja hyvinvointia ohjaava tekijä.

Negatiivisten tunteiden hallintaa auttaa, kun ymmärtää niiden erot, syyt sekä hetkellisyyden. Näin osaa mitoittaa omat muille näkyvät tunnereaktionsa rakentavammin. Positiivisten tunteiden osoittamiseen pätee samat seikat. Miksi pidätellä, kun tietää niiden osoittamisesta ja jakamisesta seuraavan hyvää? Älä siis peittele iloa tai innostusta.

Kuinka laajalla skaalalla sinä uskallat kokea tunteita? Vältteletkö joitain tunteita? Miksi? Mitä tunteita osaat hallita tai hillitä? Mitä sen sijaan on hyvä jakaa isolla fontilla ja kursailematta? Minkälaisia tunteita sinä haluat jättää jälkeesi? Tällaisten kysymysten avulla saa paremman otteen tunne-elämästään. Tunteet tuovat elämään ja elämänkokemuksiin syvempää sisältöä.

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lue lisää tältä bloggaajalta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Elina Arasola

Elina Arasola on yleisutelias yrittäjä, joka jatkaa ihmisten ammatillista kehittämistä siitä, mihin oppilaitokset lopettavat. Elina bloggaa aiheista osaaminen, oppiminen, työurat ja ihmisyys työelämässä. Tai sitten jostain ihan muusta.

SmartUp Oy
Twitter
LinkedIn
Yrittäjän elämää / FB