Testaa työpaikalla: anteliaat tulkinnat

Anna Seppänen bloggaa: Miten tulkitset kollegasi kriittiset sanat?

Testaa työpaikalla: anteliaat tulkinnat


Sähköpostilaatikkoon kilahtaa uusi viesti kollegaltasi. Hän on kirjoittanut sen ilman tervehdystä ja ilman lopputoivotusta. Puuttuvien kohteliaisuuksien välissä on töksähtelevää viestintää siitä, miksi hän ei todellakaan halua eikä pysty nyt panostamaan ehdottamaasi ideaan. Mahdollisia regointitapoja näyttäisi olevan kaksi. Joko kiukustut otsasuoni sykkien: miten se kehtaa, törkeä! Vaihtoehtoisesti ryhdyt itsesyytöksiin: miten minä kehtasin edes ehdottaa!

On kuitenkin kolmaskin tapa, nimittäin antelias tulkinta (generous interpreations). Oivallinen käsite on peräisin yhdysvaltalaisilta myötätuntotutkijoilta. Tylyn sähköpostin voisi tulkita anteliaasti esimerkiksi seuraavasti: ehkä kollegasi on niin kuormittunut, että hän kokee olevansa kuilun reunalla. Pienikin lisätyö tuntuu potentiaaliselta viimeiseltä pisaralta, ja suhtautuminen on siksi suhteettoman hyökkäävä. Tulkintaa voi nimittää anteliaaksi, sillä olisi aivan oikeutettua vastata kollegalle, että tämän viesti oli epäkorrekti. Anteliaisuutta on reagoida hyväntahtoisemmin, kuin mitä vastapuoli omalla toiminnallaan ansaitsisi. Voi kävellä sähköpostiääliön työhuoneelle kertomaan, että tarkoitus ei ollut kuormittaa häntä, ja kysyä, onko jokin vikana.

Työelämässä vaatimusten tykityksen keskellä on helppo unohtaa, että emme suoraviivaisesti ”vain reagoi” toisten ihmisten toimintaan. Kun järjestelemme käsitystämme kollegoiden puuhista, käsityksiin sisältyy aina tulkintaa, merkityksenantoa. Asetamme toisten yksittäiset teot ja sanomiset osaksi aiempia käsityksiämme muista. Myös tulkinnat omasta itsestämme vaikuttavat. Hankalaksi kokemani työkaverin neutraali tarkoitettu viesti muuntuu mielessäni pisteliääksi. Me ihmiset olemme merkityksen olentoja, ja se on yhtä aikaa monimutkaista ja mahtavaa. Me annamme merkityksiä, toimimme niiden ohjaamina ja mikä hienointa ja armeliainta, voimme antaa merkityksiä myös uudelleen.

Omien tulkintojen tarkkaileminen mahdollistaa kriittisen etäisyyden ottamisen. Miksi tulkitsen kollegan kriittiset sanat aina suoriksi loukkauksiksi itseäni vastaan? Miksi kutsun mielessäni jotakin kollegaa hankalaksi? Jos mieleen ei tule yhtään anteliasta tulkintaa, niin tässä vinkki: älä ensisijaisesti tulkitse, että kollegasi hitaus tai silkka mokailu on aivan hänen omaa syytään, ja ratkaisu on se, että hän ryhdistäytyy. Kokeile ajatella, että epäonnen taustalla voi olla syvempiä, painavia inhimillisiä syitä, surua tai kärsimystä. Olen vakuuttunut, että tällainen tulkintatapa ei johda kaltevalle pinnalle, jossa työyhteisö vähitellen liukuu löysään tehottomuuteen. Päinvastoin. Tulkinta avaa myötätunnon mahdollisuuden, ja rakentaa työyhteisöä, jossa inhimilliset resurssit eivät huku siihen, että kukin kärsii aivan yksinään oman läppärinsä kalpeassa valossa.

Mitä merkitystä merkityksillä sitten on, eikö tärkeämpää ole, että työt tulevat tehdyiksi? Usein unohdetaan, että työpaikka on paitsi työnteon paikka, niin myös – ja tulevaisuudessa koko ajan enemmän – oman identiteetin muovaamisen paikka. Ranskalainen filosofi Paul Ricoeur kirjoitti hieman yhdysvaltalaistutkijoita runollisemmin, että olemme kertojia toinen toistemme tarinoissa. Se, minkälaisia merkityksiä omalle olemisellemme annamme, on kietoutunut yhteen sen kanssa, millaisin merkityksin ystävät, perhe tai kollegat meihin suuntautuvat. Jokainen voi pohtia, minkälaisia kanssakertojia rinnalleen toivoo, pihejä vai anteliaita.

Anna Seppäsen kaikki blogikirjoitukset

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Anna Seppänen

Anna Seppänen on etiikan tutkija Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hän kuuluu CoPassion-tutkimusryhmään, joka selvittää myötätunnon ja organisaatioiden hyvinvoinnin yhteyttä. Annan tutkimusteemoja ovat mm. yritysetiikka, sosiaalisesti kestävä työelämä, yritysvapaaehtoistoiminta, prososiaaliset ilmiöt ja vastuullinen sijoittaminen. Anna bloggaa inhimillisyydestä ja oikeudenmukaisuudesta työelämässä.
CoPassion-verkkosivut.