Tervetuloa juhliin!

Mari Pulkkinen bloggaa: Loppuiko loma liian lyhyeen, aloitatko arkesi haikein mielin? Ei huolta, juhlat jatkuvat.

Tervetuloa juhliin!


Jutustelu tuttavien kanssa paljastaa saman kuin pikainen silmäys somefiidiin: suhtaudumme lomakautta seuraavan arjen alkamiseen varsin vaihtelevasti.

Joku jatkaisi kernaasti lomaansa ikuisesti, sillä arki ja aikataulut ahdistavat jo ajatuksen tasolla. Toinen iloitsee arkiseen ryhtiin paluusta ja inspiroivista työtehtävistä. Joku taas ei löydä paikkaansa työyhteisössä eikä motivaatiota tehtäviinsä. Samaan aikaan joku toinen on syvästi kiitollinen siitä, että ylipäätään on arki ja työ, joihin palata – kaikilla ei ole.

Jotakin haikeaa loman loppumisessa on, vaikka odotettavissa olisikin hyvä ja arvokas arki. Loppuihin ja uusiin alkuihin on usein haastavaa suhtautua, olivatpa ne pieniä tai suuria. Loman loppuessakaan ahdistusta ei välttämättä synnytä työ tai työyhteisö itsessään, vaan siirtymä: kontrasti loman ja arjen välillä on liian suuri.

Lomaan sisältyy enemmän spontaania huvia, vähemmän aikataulutettuja velvollisuuksia. Nopeasti hupenevat hitaat aamut ja iltamyöhään nautitut päivälliset muistuttavat erilaisesta rytmistä, siitä että pian punkka kutsuu heti Kymmenen uutisten jälkeen ja kello kirkuu herätystä kuudelta.

Totta on, että loman jälkeen on omaksuttava arkiset aikataulut, jotta jaksaa. Syksyihmistä ei kuitenkaan haittaa, että paljaat varpaat vaihtuvat välillä villasukkiin ja laiturin nokassa rantasaunan jälkeen nautitut kylmät juomat iltateehen.

Rakastan kyllä lomaa – mutta myös arkea. Tähän ovat kiistatta vaikuttaneet elämäni raskaimmat kokemukset, etenkin läheisten menetykset. Ne ovat auttaneet näkemään, että elämä rakentuu viime kädessä jonkun muun määrittelemistä aikatauluista, vastustamattomasta rytmistä ja sen vaihtelusta, ahdistuksesta ja kiitollisuudesta. Kaiken mahdollisen vuorottelusta ja limittäin menemisestä.

Loppuihin ja alkuihin on täytynyt sopeutua. Samalla siirtymien ja kontrastin ahdistavuus on hälventynyt, sillä kaikki vuodenkierron ja elämän vaiheet ovat alkaneet näyttäytyä saman jatkumon osasilta: silkalta juhlalta.

Tärkeää näissä juhlissa eivät ole ulkoiset puitteet: millainen sää on, missä juhlat pidetään tai alkavatko ne aamu- vai iltaseitsemältä. Tärkeää ei ole edes se, kuinka hyvin juhlat onnistuvat tai kenen järjestämissä juhlissa ollaan. Tärkeintä on, keiden kanssa saan juhlia.

Tervetuloa syyskauden parhaisiin bileisiin – pukukoodi villasukat, tarjolla teetä!

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lue lisää tältä bloggaajalta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Mari Pulkkinen

Mari Pulkkinen on sureva äiti ja tytär sekä suomalaisesta surusta väitellyt humanisti, jolle aiheesta puhuminen ja kirjoittaminen on enemmän kuin työtä.
Jälki jää – sanoja elämän ääriltä