Tauko on elinehto

Henna Tarjanne-Lekola bloggaa: Tauko lataa ja palauttaa – jos pidät sen oikein.

Tauko on elinehto


Parhaimmillaan tauko tuo vastapaino perustyölle ja etäännyttää meneillään olevasta työtehtävästä. Joskus voi tuntea, miten ”tauko kirkastaa mielen”. Toisinaan mieli ei anna tilaa tauolle, vaan junnaa paikallaan ja takertuu asioihin. Millainen on hyvä tauko? Entä millainen on luova tauko?

Usein ihmiset käyttävät tauotusta viisaasti päivän ja viikon rytmittäjänä. Monesti tauot, kuten lounas, välitunnit, siirtymiset, työpäivän jälkeinen aika, ovat ihmisillä sisäänrakennettu päivän ohjelmaan. Se, miten laadullisesti oikein osaamme taukoajan käyttää, onkin sitten monimutkaisempi pähkinä purtavaksi.

Liiku. Lepää. Naura. Nämä kolme ohjetta ovat kiteytys Marjaana Sianojan väitöskirjan ”Työnkuormituksesta palautuminen lounastauolla ja vapaa-aikana” tuloksista (HS 19.8.18). Tulosten mukaan on tärkeää, että työntekijöillä on vapaus päättää, miten taukonsa viettää.

Väitöstutkimus vahvisti aiempia kokemuksia siitä, että erityisesti rentoutusharjoitus keskellä päivää auttaa työntekijöitä irrottautumaan työstä; puistokävely lounastauolla koetaan mielekkääksi ja virkistäväksi; pienet ilon hetket ja myönteinen mieliala ovat stressiä vähentäviä asioita.

Luova tauko -kirjassa vaatesuunnittelija Hanna Virkamäki toteaa, että onnistunut tauko palauttaa ja lataa. Kehon ja itsensä kuuntelu on tärkeää. Levänneellä mielellä on enemmän kapasiteetti luovuuteen. Kirjailija ja dokumenttiohjaaja Elina Hirvonen puntaroi taukoasiaa: ”Jos menen tauolle ja ratkon, ratkon, ratkon, niin eihän se ole tauko. Mielen on annettava tehdä jotain muuta. Vaikka keittäisi perunoita tai kutoisi sukkaa.”

Kaikille järjestetty tauko ei ole toiveiden tila, kuten huonekalusuunnittelija Teppo Lakaniemi kertoo: ”Kokeilin pitää taukoa niin, että makasin, hengitin ja katsoin kattoon, ja ei jumalauta. Jaksoin sitä viikon verran mutta se oli pakonomaista ja odotin vain, että pääsen tekemään muita hommia.”

Eri työprojektien teko rinnakkain ja vaihdellen on yksi Luova tauko -kirjan mielenkiintoisista löydöksistä. Tauoilla moni taiteilija siirtyi toisen keskeneräisen työn pariin. Kaikkein luovimpia ihmisiä yhdistävä piirre on, että he kykenevät edistämään useita projekteja rinnakkain, toimimaan keskeneräisyyksien verkostossa.

Itsensä johtamisen taito on kykyä ottaa etäisyyttä ja pitää paussi. Sekä tietoiset levähdyshetket että rinnakkaiset ja vaihtelevat työprojektit tuovat vaihtelua – ja sitä kautta tauottavat ja rytmittävät päivää. Uupumusasteista väsymystä on eniten ihmisillä, jotka eivät pidä taukoja ja hyödynnä niiden mahdollisuuksia.

Ihmisen systeemi tarvitsee taukoja ja huoltoa. Tauolla on merkitystä. Ovatko tauot odotettuja, suunniteltuja, tiedostettu tai ei – ne ovat elinehto jaksamiselle. Tauko on lahja itselle ja huomiselle.

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lue lisää tältä bloggaajalta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Henna Tarjanne-Lekola

VTM Henna Tarjanne-Lekola on Viestinnän ja vuorovaikutuksen mahdollistaja & Eheys-keskuksen vetäjä vuodesta 2010. Henna työskentelee monipuolisesti kehomielen hyvinvoinnin ja itsetuntemuksen kehittämisen parissa, mm Tunne & Mieli -lehden toimittajana ja Eheys-keskuksen työyhteisövastaavana. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Henna on työskennellyt 15 vuotta yhdistys- ja yritysviestinnän parissa.