Sisäisesti notkea ihminen

Elina Arasola bloggaa: Kimmoisa. Sopivan sitkeä. Adjektiiveja, jotka liitetään paitsi taikinaan, myös nykyihmiseen. Siihen on syynsä. Reagointitavat ja palautumiskyky erinäisten sattumusten yhteydessä määräävät kohtalomme.

Sisäisesti notkea ihminen


Ja sattumuksiahan riittää. Muutos on totta kaikkialla, kaikille. Milloin isommassa mittakaavassa, milloin pienemmässä. Pärjätäkseen saa koko ajan muuttaa omia henkilökohtaisia pään asetuksiaan. Vaivaantua ei pidä liiaksi, vaikka kovasti vaivataankin.

Kyseisiä jousto-ominaisuuksia kutsutaan ykskantaan resilienssiksi. Termi niputtaa yhteen muutaman muunkin luonteenlaadun. Pureudun termin yksityiskohtiin nyt osaamisen, urakulun ja työelämän vinkkelistä. Käytin innoitteena Soili Poijulan uudessa kirjassa (Resilienssi, Kirjapaja 2016) listattuja asioita. Kirjan esittelytekstin perusteella resilienssiä hyödynnetään laajasti eri elämänaloilla psykologiasta kasvatukseen ja maanpuolustukseen.

Resilienssi

Vasemmassa sarakkeessa on lista resilienssin sisältämistä asioista Poijulan kirjaan pohjaten. Oikean puoleiseen sarakkeeseen olen tulkannut niiden ilmentymiä käytännössä: missä se näkyy ja tuntuu ja mitä osaamisia kukin kohta vaatii.

Esimerkiksi tunneäly ja huumori ovat asioita, joille annetaan aivan liian pieni rooli työelämässä. Tunteet, fiilikset, ilo, hauskuus: niiden olemassaolo, osoittaminen ja jakaminen ovat vasta viime vuosina nousseet parrasvaloihin. Tosin vain edistyksellisimmillä työelämän näyttämöillä.

Resilienssi on sekä kokonaisuudessaan että yksityiskohdissaan kovan luokan juttu. Voittoisa, tekisi mieli väittää. Vai mitä sanot näistä:

 • Uteliaisuus.
  Oppimisen alku. Kaiken uuden alku. Innovaatioiden, ratkaisujen ja kehittymisen alku.
 • Tahto.
  Toiminnan moottori. Jos vaikka olisi motivoitunutkin ja tahto puuttuu, ei mitään tapahdu.
 • Suhteellisuuden taju.
  Mitä mistään ikinä tulisi, jos ei osaisi suhteuttaa asioita oikeisiin mittasuhteisiin? Pienet asiat paisuneissa oman elämän otsikoissa aiheuttaa pahimmillaan karua luettavaa.
 • Havaintokyky.
  Huomaa ja havaitse ajoissa. Kulje aistit avoinna. Ennakoi tulevaa.
 • Luottamus.
  Luottamus itseen. Että pärjää. Siitä syntyy myös luottamus toisiin. Pelko pois ja uusia seikkailuja kohti.

Osaamisena ja ominaisuutena resilienssi on haluttu, jopa välttämätön. Se on noussut työyhteisötaitona ja rekrytoinneissa toivotaan-toivotaan –listan kärkeen. Oivallinen se on myös itsetutkiskelun nimissä. Jotta onko minulla kyseisiä taitoja tai missä kuosissa ne ovat. Pelkkä ammattiin sidottu substanssitaito kun ei enää tahdo riittää. Se kriittinen X-faktori on yhä usein juuri persoonan ja luonteen piirre, joka joko sovittaa hyvin ympäristöönsä tai saa aikaan kitkaa ja epätoivottuja asioita.

Elina Arasolan kaikki blogikirjoitukset

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Elina Arasola

Elina Arasola on yleisutelias yrittäjä, joka jatkaa ihmisten ammatillista kehittämistä siitä, mihin oppilaitokset lopettavat. Elina bloggaa aiheista osaaminen, oppiminen, työurat ja ihmisyys työelämässä. Tai sitten jostain ihan muusta.

SmartUp Oy
Twitter
LinkedIn
Yrittäjän elämää / FB