Sairaan halpaa

Aino Pokela bloggaa: Sairaanhoidon todelliset kustannukset eivät aina aukene maallikolle.

Sairaan halpaa


Vietin viikonloppuna puolison seurana lähes kolme tuntia päivystyksessä. Odotusaika oli flunssakautta ja muutenkin kiireistä viikonloppuaikaa ajatellen hyvinkin kohtuullinen. Pääsimme hakemaan apteekissa odottavaa reseptiä siis melkein ennätysajassa. Myönnän mielelläni kymmenen pistettä paikalliselle päivystykselle.

Tunnustan kuitenkin olleeni siinäkin kuorossa, jossa kilpaa muiden tuohtuneiden kanssa hämmästellään, kun tuokin pääsee näkemään lääkärin ennen meitä. On helppo arvostella pitkiä odotusaikoja, kun ei potilaan tai omaisena näe sairaanhoidon koko koneistoa. Ambulanssi saattaa tuoda vakavasti loukkaantuneen, joka hengissä selvitäkseen vaatii isomman tiimin huolenpidon pidemmäksi aikaa. Siinä jää yksi pitkittynyt flunssa jumboksi, vaikka olisi kuinka kurja olo.

Päivystyskiireiden lisäksi terveydenhuollon kustannuksien arvioiminen on maallikolle vaikeaa. Ilta-Sanomat on tuoreeltaan tutkinut julkisen terveydenhuollon kustannuksia Suomessa. Umpilisäkkeen poistosta potilas saa pulittaa alle pari sataa, kun jutun mukaan toimenpiteen varsinaiset kustannukset ovat lähes 3500 euroa. Juttua varten tehdyissä laskelmissa ei otettu huomioon koko hoitojaksoa, vaan pelkästään kyseinen toimenpide tai mahdollinen lyhyt hoitojakso.

Yhden varovaisen asiantuntija-arvion mukaan pelkästään oma avosydänleikkaukseni maksoi noin 40 000 euroa, minuuttitaksaisen tehohoidon tai melkein viikon sairaalajakson todellisia kustannuksia en osaa edes arvailla. HUS muisti tuohon nähden melko vaatimattomalla alle 300 euron laskulla. Tuo summa loi ainakin hetkeksi uudenlaisen perspektiivin. Parantuakseni minun ei tarvinnut maksaa itseään kipeäksi.

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lue lisää tältä bloggaajalta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Aino Pokela

Aino Pokela on viestinnän tekijä ja tapahtuma-alan ammattilainen, jolla on musta vyö sosiaalisessa mediassa. Aino kirjoittaa elämästä ja ilmiöistä, asiasta ja sen vierestä. Ainon löytää somesta tunnuksella @ainopokela.