Överien jälkeen paluu arkeen

Henna Tarjanne-Lekola bloggaa: Miten loma-ajan övereistä voi palata lempeästi arkeen ja etsiä itselleen minisaarekkeita arjen levähdyspisteiksi?

Överien jälkeen paluu arkeen


Se tapahtuu joka vuosi. Se kohta, kun halloumit, pitsat, grilliherkut, jäätelöt ja aterian kruunaavat viinilasilliset alkavat tökkiä. Lomalla voi ”vetää överit” esimerkiksi valvomalla, syömällä, juomalla, löysäilemällä tai vinguttelemalla luottokorttia liikaa.

Viikkoja kestänyt helleaalto on tarjonnut kuumuutta uupumiseen asti. Harvinaista on, että moni kokee saaneensa yliannostuksen helteestä kotimaassa. Pitkästä aikaa ei ole aihetta narista kunnon kesän puutteesta. Paluu ilmastoituun toimistoon voi tuntua jo kutsuvalta.

Kesällä rutiineista irrottautuminen on useimmiten tiedostettua ja tavoitteellista. Kaipaamme vaihtelua ja haluamme, että perusrutiinit ympärillämme ovat erilaiset. Se on vuodenaikojen mukanaan tuomaa elämän rytmitystä. Niin ihanaa kuin lököily tai puuhastelu mökillä, reissaaminen ja kesätapahtumat ovatkin, kesän lopulla keho ja mieli alkavat jo kaivata ohjattuja toimintoja, rutiineja ja arjen päivärytmiä.

Siirtymä lomalta töiden ja arjen pariin saa aikaan kahdenlaisia tuntemuksia. Toiset nauttivat ryhdikkääseen arkeen palaamisesta ja aikataulujen tuomasta turvallisuudesta. Tosilla on vahvoja käynnistymisvaikeuksia ja mielen valtaa alakulo tai ärtymys; arki tuntuu stressaavalta ja vastenmieliseltä pakkolaskulta. Arjen aikataulut voivat tuntua puristavilta.

Lempeyttä ja pehmeyttä siirtymäaikaan voi hakea totuttelemalla aikaisempiin aamuihin pikku hiljaa, esimerkiksi aloittamalla aamutoimet joka aamu puoli tuntia tai tunnin aiemmin viikon ajan. Joustavan työn tehtävissä työviikon voi myös aloittaa keskeltä viikkoa, niin ensimmäinen viikko tuntuu helpommalta. Ensimmäisiin viikonloppuihin voi suunnitella vaikka pienen retken tai nauttia myöhäiskesän lämmöstä ja tapahtumatarjonnasta.

Arkeen kannattaa suunnitella tauon ja hyvän olon minisaarekkeita. Jokaiseen päivään on hyvä sisällyttää pieni palautumis- ja hengähdyshetki, esimerkiksi rauhallinen luku-, venyttely- tai teehetki. Oma mieluisa – uusi tai vanha – harrastus tuo virkistystä ja vaihtelua. Tapaamiset ystävien kanssa kannattaa pitää ohjelmassa myös syksyn edetessä. Olisiko yhteinen kävelylenkki tai saunailta mahdollinen vaikka kerran kuussa?

Perinteinen kiinalainen terveysoppi puhuu harmonian löytämisen tärkeydestä ja kohtuullisuudesta. Niin tylsältä kun kohtuullisuus elämän ja kulutuksen ohjeena kuulostaakin, niin siinä piilee hyvinvoinnin ja terveyden ydin. Niin ihminen luonnostaan toimiikin: kun sisäinen stressimalja kiehuu yli laidan, me etsimme uutta sopivaa täyttösuhdetta ja reseptiä. Horjumisen jälkeen haemme arkeen uutta keskilinjaa, maata jalkojemme alle.

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lue lisää tältä bloggaajalta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Henna Tarjanne-Lekola

VTM Henna Tarjanne-Lekola on Viestinnän ja vuorovaikutuksen mahdollistaja & Eheys-keskuksen vetäjä vuodesta 2010. Henna työskentelee monipuolisesti kehomielen hyvinvoinnin ja itsetuntemuksen kehittämisen parissa, mm Tunne & Mieli -lehden toimittajana ja Eheys-keskuksen työyhteisövastaavana. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Henna on työskennellyt 15 vuotta yhdistys- ja yritysviestinnän parissa.