Oletko löytänyt oman paikkasi?

Elina Arasola bloggaa: Työelämäntaiteilijoita on moneen lähtöön.

Oletko löytänyt oman paikkasi?


Meissä työelämäntaiteilijoissa löytyy erilaisia lajityyppejä. Seuraavassa niille ominaisia, aavistuksen kärjistettyjä ja mustavalkoistettuja piirteitä. Tunnistatko itsesi?

Lainsuojattomat

Lainsuojattomat etsivät kaiken aikaa paikkaansa. Tämä poppoo koostuu ihmisistä, joilla on aina nälkä ja koko ajan jano. Heidän on vaikea löytää ominta juttuaan. He ovat jatkuvassa joksikin tulemisen ja jonnekin menemisen tilassa. Heidän on vaikea kiinnittyä tiiviisti mihinkään, koska on niin paljon kiinnostavia asioita, joita voisi kokeilla.

Tai toisaalta liian paljon ristiriitaisia fiiliksiä siitä, mitä on tarjolla ja millä ehdoilla. Näillä henkilöillä on paljon itseopittuja taitoja, monipuolista tietoutta, usein myös vahvoja näkemyksiä siitä, miten asioiden tulisi olla ja mennä. Formaali koulutus ei ole pystynyt tarjoamaan heille riittävästi eväitä tai tukea, joten he joutuvat tekemään hartiavoimin töitä keksiäkseen toimeentulonsa. Monesti leipä löytyy jostain aivan muualta, missä todelliset intohimon kohteet majailevat.

Villit ja vapaat

Villi ja vapaa on löytänyt paikkansa kerran jos toisenkin, eli tämä laji ei viihdy niillä sijoillaan kuin hetken. Nämä henkilöt innostuvat nopeasti asioista, joihin uskovat. Heidän elinvoimansa on käsin kosketeltavaa, tarttuvaa ja tuloksekasta. Nämä ihmiset myös kyllästyvät nopeasti. He ovat nopeita oppijoita, joiden kunnianhimo ja ongelmanratkaisuinto saavat säännöllisesti tulen polttelemaan takaliston alla ja jalan kytkimelle.

Heillä on halua, kykyä ja rohkeutta käydä edellä, tehdä asioita eri tavalla ja uudistaa totuttuja toimintatapoja. He etsivät keinoja käyttää potentiaaliaan mahdollisimman täydesti. Tämä porukka on käynyt koulunsa, hankkinut diplominsa ja referenssinsä. He antavat paljon, mutta eivät ilman arvostavaa vastapanosta.

Kotoilijat

Tämä porukka kokee olevansa koko ajan enemmän tai vähemmän kotonaan elämässään. On löytynyt iso kuva, ala tai alue, jolla viihtyy ja on omimmillaan. Pientä säätöä saattaa asetelmaan kuulua, mutta ei kovinkaan radikaaleja siirtoja, saati muutosdraamaa.

He ovat perustyytyväisiä ihmisiä. He ottavat sen minkä annetaan, ovat ahkeria ja tekevät sen, mitä heiltä odotetaan. Tämä jengi on juuri sitä hiljaista suurta massaa, joka pitää koneiston käynnissä ja kunnossa. He eivät tee itsestään tai touhuistaan numeroa.

Ääripäät

Sitten on luonnollisesti ääripäät. Joita on itse asiassa enemmän kuin kaksi. Yhtäällä on väki, joka ei ole kertaakaan löytänyt paikkaansa ja ovat pudonneet aina väliin, osumatta kunnolla mihinkään. Toisaalla muutamat harvat, jotka ovat joko tienneet syntymärääkäisystään, mikä heistä tulee isona, tai suhteellisen kesyn hapuilujakson jälkeen juurtuneet vaivattoman oloisesti oikeille sijoilleen.

Ja sitten ovat ne, jotka alati metsästävät todellista kutsumustaan, vaeltavat sitä kohti välillä luovuttaen, välillä eksyen, välillä sen löytäen.

Vuorottelijat

Viimeisenä on se joukko, johon huomaan itsekin lukeutuvan: aina parillisina viikkoina löydämme itsemme omasta mielestä oikeasta paikasta ja parittomina viikkoina jostain epämääräisestä pöpeliköstä, josta ulospääsy tuntuu olevan silkkaa onnen kauppaa. On meitä moneksi.

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lue lisää tältä bloggaajalta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Elina Arasola

Elina Arasola on yleisutelias yrittäjä, joka jatkaa ihmisten ammatillista kehittämistä siitä, mihin oppilaitokset lopettavat. Elina bloggaa aiheista osaaminen, oppiminen, työurat ja ihmisyys työelämässä. Tai sitten jostain ihan muusta.

SmartUp Oy
Twitter
LinkedIn
Yrittäjän elämää / FB