Normipäivä – tarina muuttuvasta työelämästä

Marianne Markkola bloggaa: Onko sinun työpäivässäsi mahdollistettu onnellisuus?

Normipäivä – tarina muuttuvasta työelämästä


Tämä kuvitteellinen tarina työelämästä voisi olla totta. Se kertoo siitä, miltä työntekijästä tuntuu, kun johtaminen ja järjestelmät eivät pysy työn muutoksen kelkassa. Tunnistatko itsesi tai oman organisaatiosi?

Onko kukaan nähnyt pomoa?

Luen töissä sähköpostiin tullutta nimitysuutista. Tulokkaan tehtävänkuva aukeaa minulle tasan yhtä hyvin kuin hänen tittelissään komeileva kirjainhirvitys. ”Ei liikuta minua”, ajattelen siirtyessäni seuraavaan postiin.

Kahvipöydässä kuulen toisen tiimin kollegalta, että toimitusjohtaja on piipahtanut heidän kesäpäivässään. Jään miettimään, milloin itse olen nähnyt häntä. Saattoi olla firman pikkujouluissa? Kahvin äärellä selviää myös uuden nimihirviö-kollegan työnkuva. Näin se epävirallinen tiedotus toimii.

Lähin esimieheni on käymässä kaupungissa, mutta jostain syystä hän ei tule tiimin kanssa lounaalle. “Ehkä hän on saanut meistä jo tarpeekseen”, toteamme vain puoliksi leikillämme. Mieleeni tulee, että esimiehemme on vaihtunut niin usein, ettei hän varmaankaan vielä tiedä lounaspaikoistamme ja aikatauluistamme. Kirjoitan lapulle, että muistan seuraavassa kehityskeskustelussa muistuttaa häntä hoitovapaani päättymisestä.

On niin kiire juosta, ettei ehdi opetella ajamaan

Kollegani huokailee purkaessaan lomansa aikana kertyneitä sähköposteja. Ironisesti suurin osa viesteistä koskee yrityksen uusia järjestelmiä, joiden pitäisi tehostaa työtämme. Niin ne varmasti tekevätkin – sitten jonakin päivänä.

Juuri nyt koulutuksiin osallistumiselle tai itseopiskelulle ei tahdo löytyä aikaa. Joku tärkeämpi asia ajaa aina lopulta ohi. Kunpa johtoporras auttaisi priorisoimaan!

Koiran hommaa?

Iltapäivällä työstä ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu. Olen asiantuntija, mutta ymmärrän tämän odottamattoman tilanteen ratkaisusta yhtä vähän kuin koira rakettitieteestä. Sinnikkyydellä, luovalla tutkijan asenteella ja kollegoiden avulla saan lopulta ongelman puolivahingossa ratkaistua. Olen tuskallisen tietoinen siitä, ettei työni lopputulos ole hallinnassani.

Pölyn laskeuduttua tiedotan asiasta hymyilevällä puhelinäänellä ja ystävällisin terveisin noin sataan kertaan eri tahoille. Turhauttaa, tästä osasta selviäisi jo se koirakin.

Työ muuttuu, pysyykö osaaminen ja motivaatio?

Työntekijän toimenkuva voi muuttua vuosien myötä aivan toiseksi. Tällöin avainasemassa on täydennyskoulutus, mutta hyvä henkilöstöpolitiikka huomioi myös yksilöiden vahvuudet ja elämäntilanteen.

Siinä missä toinen kaipaa matkatyön sijaan rutiineja, kyllästyy toinen vaihtelun ja haasteiden puutteeseen. Loistava kouluttaja ja tekninen velho ovat harvoin sama ihminen, sillä työn hoitamiseen tarvitaan osaamisen lisäksi rutkasti henkilökohtaisia ominaisuuksia.

Pelkkä palkankorotus ei tutkitusti motivoi kauaa, mutta flow-tilassa työt sujuvat. Siksi tuottavuutta kannattaa johtaa tekijän toiveista ja valmiuksista käsin. Työtä tulee uudistaa samaan tahtiin järjestelmien kehityksen kanssa.

Työvälineet + tunneälykäs johtaminen = onnistumisen ilo

Toimialasta riippumatta se mikä vielä viisi vuotta sitten oli uusi asia, hoidetaan nyt rutiinisti vaikka vasemmalla kädellä ja silmät kiinni. Tietty määrä rutiinia kuuluu työhön, mutta harva jaksaa tai haluaa tehdä vuosikausia pelkkää aivotonta toistoa. Vastaavasti liian vaikeasta työstä puuttuu hallinnan tunne, jolloin se ajaa tekijänsä epätoivoon.

Onnistumisen ilo on monen tekijän summa ja suureen osaan niistä voidaan vaikuttaa hyvällä HR-järjestelmällä. Mikään järjestelmä ei kuitenkaan korvaa johtamisen tunneälyä, olit sitten pienen tiimin esimies tai ison konsernin toimitusjohtaja.

Fiksu HR-järjestelmä välittää paitsi tietoa, myös tunnelmia. Lomat, liukumat ja osaamisen taso ovat tärkeitä tietoja resursointiin, mutta palaute pitää saada kulkemaan mutkattomasti myös toiseen suuntaan, työntekijältä esimiehille ja johdolle. Työntekijän motivaatio työhön sekä vaikkapa tiedossa oleva täydennyskoulutuksen tarve ovat mittareita, joita hyvällä työnantajalla ei ole varaa ohittaa.

Jos tarinan esimerkit kuulostivat vähänkin tutuilta, kaipaa organisaationne lisää onnellisuuden mahdollistamista. Siinä auttaa HR-johtajille kirjoitettu pikaopas onnellisiin työsuhteisiin.

Mikä tunne kuvaa parhaiten kokemustasi tästä artikkelista?
Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lue lisää tältä bloggaajalta
Jätä yhteydenottopyyntö
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Accountor Software Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Marianne Markkola

Marianne Markkola työskentelee sovelluskonsultin tehtävissä Accountor Enterprise Solutions Oy:ssä OpusCapitan, Kasperin ja Dynamics 365:n parissa. Marianne on onnellisimmillaan töissä, kun hän saa vaihtelevia työtehtäviä ja kohtaa tasaisin väliajoin haastavia kasvunpaikkoja. #hrONNI